”Extremt hårt tryck i Storbritannien – saknas marginaler”

Publicerad

Trots en hög vaccinationstakt och samhällsnedstängning prövas Storbritannien hårt av coronaviruset. Och det är den nya virusmutationen som driver smittspridningen.

– Det är ett extremt hårt tryck, det finns överhuvudtaget inga marginaler längre, säger Anna-Maja Persson, SVT:s Londonkorrespondent.

Under onsdagen rapporterades den högsta dagliga dödsiffran hittills under pandemin, med 1 820 döda inrapporterade i Storbritannien.

– Det är en krigszon inom sjukvården, intensivvårdssjuksköterskor drabbas av posttraumatiskt stress, säger Anna-Maja Persson i Aktuellt.

Coronapandemin

Böter för hemmafestare

För tredje gången råder nedstängning i Storbritannien, med få möjligheter att röra sig utanför hemmet om det inte är för daglig träning eller för att handla nödvändigheter. Under torsdagen meddelade inrikesminister Priti Patel nya bötesbelopp för den som väljer att delta i hemmafester.

– Här råder det inga som helst tvivel om att det är den brittiska virusmutationen som driver smittan. Forskare tror att den här virusstammen smittar snabbare även om den inte är dödligare, säger Persson.

Ingen minskning av smittspridningen

En studie från Imperial College som det rapporterats om under torsdagen visar oroväckande tendenser. Trots nedstängningen ser man inte några tecken på en minskande smittspridning. Studien, som genomfördes mellan 6 och 15 januari, tyder på att en av 63 personer i England var smittade. Värst var läget i London – där var en på 36 smittad.

– Det har tvärtemot stigit något, det här är något som oroar regeringen oerhört, säger SVT:s korrespondent.

Hör mer i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet