Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anna-Maja Persson befinner sig på plats i London där sjukvården har drabbats hårt av det muterade viruset. Foto: SVT

”Extremt hårt tryck i Storbritannien – saknas marginaler”

Publicerad

Trots en hög vaccinationstakt och samhällsnedstängning prövas Storbritannien hårt av coronaviruset. Och det är den nya virusmutationen som driver smittspridningen.

– Det är ett extremt hårt tryck, det finns överhuvudtaget inga marginaler längre, säger Anna-Maja Persson, SVT:s Londonkorrespondent.

Under onsdagen rapporterades den högsta dagliga dödsiffran hittills under pandemin, med 1 820 döda inrapporterade i Storbritannien.

– Det är en krigszon inom sjukvården, intensivvårdssjuksköterskor drabbas av posttraumatiskt stress, säger Anna-Maja Persson i Aktuellt.

Böter för hemmafestare

För tredje gången råder nedstängning i Storbritannien, med få möjligheter att röra sig utanför hemmet om det inte är för daglig träning eller för att handla nödvändigheter. Under torsdagen meddelade inrikesminister Priti Patel nya bötesbelopp för den som väljer att delta i hemmafester.

– Här råder det inga som helst tvivel om att det är den brittiska virusmutationen som driver smittan. Forskare tror att den här virusstammen smittar snabbare även om den inte är dödligare, säger Persson.

Ingen minskning av smittspridningen

En studie från Imperial College som det rapporterats om under torsdagen visar oroväckande tendenser. Trots nedstängningen ser man inte några tecken på en minskande smittspridning. Studien, som genomfördes mellan 6 och 15 januari, tyder på att en av 63 personer i England var smittade. Värst var läget i London – där var en på 36 smittad.

– Det har tvärtemot stigit något, det här är något som oroar regeringen oerhört, säger SVT:s korrespondent.

Hör mer i videoklippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet