Facebooks aktieintroduktion på Nasdaqbörsen Foto: Scanpix

Facebook vill samla all kommunikation

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som världens fokus den senaste veckan legat på Facebooks börsintroduktion visar nya patentansökningar hur grundaren Mark Zuckerberg arbetar för att kanalisera ännu mer av världens kommunikation genom Facebook.

Den amerikanska patentbyrån publicerade i tordags fyra patentansökningar som Mark Zuckerberg och flera andra anställda på Facebook lämnat in.

En tydlig gemensam nämnare för patentansökningarna är att Zuckerberg vill att Facebook ska bli navet för alla typer av elektronisk kommunikation.

Facebooks börsintroduktion

En av patenansökningarna går till exempel ut på att Facebook vill kartlägga och lära sig mer av de sätt som användarna kommunicerar med varandra. Om du brukar kommunicera med en vän via Facebook och plötsligt går över till att i stället skicka sms vill Facebook se till att sms-meddelandena också hamnar i Facebookkorgen, skriver New Scientist.

En annan ansökan handlar om att Facebooks servrar automatiskt ska samla och sortera olika meddelanden så att de hamnar i relevanta trådar.

Ytterligare en ansökan siktar på att automatiskt lägga till din Facebook-profil och en bild när någon lägger till information i en tråd.

I patentansökningarna motiverar Zuckerberg och de Facebook-anställda ansökningarna med att det är lätt att bli överväldigad av den konstanta strömmen av inkommande meddelanden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Facebooks börsintroduktion

Mer i ämnet