”Jag är desperat, vi har ingen mat” säger mamma Shaima. Foto: Salim Alsabbagh/SVT

Familjen är redo att sälja sin son – för sin överlevnad

Uppdaterad
Publicerad

Att sälja sitt barn för att resten av familjen ska överleva – det är ett val som desperata föräldrar ställs inför i Afghanistan där den humanitära krisen blir allt djupare. Efter att pappa Gullbuddin förlorat sin sista inkomst och det internationella biståndet stoppats kan familjen nu tvingas sälja ett av sina barn.

Runt nio miljoner afghaner är ”bara ett steg från svält”, enligt Babar Baloch, talesperson för FN:s flyktingorgan UNHCR. FN har haft svårt med att få in förnödenheter och att stoppa den ekonomiska kollapsen i landet sedan talibanernas maktövertagande.

Shaima och Gullbuddin är några av dem som nu är urfattiga, hungriga och desperata. För att familjen ska ha en chans att överleva är de nu redo att sälja en av sina söner.

Talibanernas maktövertagande

Tidigare överlevde de på pappans ströjobb. Ibland fick de biståndspaket med mat. Men sedan talibanerna tog över har arbetslösheten brett ut sig och biståndspaketen har slutat komma.

Se Samir Abu Eids reportage från Mazar-e-Sharif i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet