Foto: TT

Ett farligt, men viktigt arbete

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Zaida Catalán befann sig på ett FN-uppdrag när hon mördades, och kritik har riktats mot brister i säkerheten. Samtidigt kan det ha varit enda sättet att få tag på informationen, och riskerna att färdas med militärkonvoj hade kunnat vara ännu större, skriver SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås.

Johan Ripås

Afrikakorrespondent

FN har fått kritik från många håll angående säkerhetsarrangemanget kring uppdraget som Zaida Catalán och hennes kollegor utförde. Att åka in i ett rebellkontrollerat området på motorcyklar, utan beväpnad eskort, kan tyckas oförnuftigt. Men det kan också vara det enda sättet att röra sig om man vill komma därifrån med värdefull information.

Läs mer: En gripen för mord på Zaida Catalán

Enligt uppgifter som har nått mig har FN:s utsända arbetat på samma sätt under en lång tid. Ingen gång tidigare ska man ha känt sig hotad eller drabbats av någon annan typ av incident som föranlett en genomgripande översyn av arbetssättet.

Mordet på FN-anställda Zaida Catalán

Tvärtom finns det de som menar att man gör sig till en troligare måltavla om man reser med en militärkonvoj. Den avvägningen är det många yrkesgrupper som tvingas göra i konfliktzoner, inte minst journalister och hjälparbetare. Det finns ofta inget entydigt svar.

Säkerheten hämmar

Däremot kan det vara ytterst hämmande att arbeta med stora säkerhetsarrangemang. Det är troligt att Zaida Catalan och hennes expertgrupp inte kunde räkna med att få ut särskilt mycket information om de anlände i en militärkonvoj. Inte många skulle våga prata med dem helt enkelt.

Och de hade ett viktigt arbete. Flera massgravar har hittats i Kasairegionen och det har rapporterats om flera olika typer av övergrepp. Detta måste givetvis utredas. Och det ligger i FN:s uppdrag att göra det.

Men någon måste utföra jobbet på plats. Och, som vi tyvärr sett, det kan vara mycket farligt.

LÄS MER: Zaida Cataláns mamma: ”Zaida var så full av liv och livsglädje”

Fel plats vid fel tidpunkt

Vad jag kan förstå tyder inte mycket på att morden på FN-arbetarna var särskilt välplanerat. Troligare är att de hade otur och var på fel plats vid absolut fel tidpunkt. Och eftersom det är en unik händelse i Kasai att något sådant här sker, ser jag det som möjligt att många fler än förövarna känner till vilka som begått morden.

Det ökar chansen för ett uppklarande.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Mordet på FN-anställda Zaida Catalán

Mer i ämnet