Sista helgen i april stängdes Färöarna för turister och välkomnade istället volontärer. Foto: EBU

Färöarna håller stängt för underhåll

Publicerad

Den sista helgen i april håller elva populära resmål på Färöarna stängt för vanliga turister, men öppet för 100 volontärer som anmält sig för att hjälpa till på plats.

– Jag kan se att många ställen är förstörda och väldigt slitna, så det här arbetet är viktigt, säger den lokala volontären Rane Nosloe.

Turismen har ökat kraftigt de senaste åren på Färöarna. 110 000 turister besöker öarna vilket är mer än dubbelt så många som den befintliga befolkningen på 50 000 personer.

Färöarna är en av de mest orörda och oförorenade platserna på jorden och Visit-Färöarna, som står bakom initiativet, vill se till att det förblir så.

Olivia Døgg Fridsildottir är lokal koordinator för projektet och på plats i Klaksvik under helgen. Hon hoppas att volontarismen ska vara en rolig och effektiv lösning för att bevara naturen.

– Vi har mycket arbete som behöver göras eftersom turisterna blir fler och fler, säger hon.

”Ett bra samarbete”

I projektet som heter ‘Closed for Maintenance, Open for Voluntourism’ hjälper 100 volontärer från hela världen lokalbefolkningen att bygga upp det som tagit skada och förebygga ytterligare åverkan. Volontärerna får mat och boende för arbetet och har fått anmäla sig i förväg.

Virat Schrer har rest från Ungern för att hjälpa till på ön och även om vädret är kargt är hon vid gott mod.

– Jag älskar det, det är väldigt trevligt. Massa människor från olika länder och ett bra samarbete, säger hon.

Se mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.