Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Fatmir berätta om varför han lämnade Albanien – och varför han tillslut återvände. Foto: Vlada Cakic/SVT

Fatmir: ”Har bara tre vänner kvar i stan – resten har flyttat”

Uppdaterad
Publicerad

Fatmir Kastrati är en av tiotusentals unga albaner som lämnat landet. Två gånger tog han sig till England i sökandet efter bättre möjligheter, första gången blev han utvisad – men återvände snart igen.

– Jag lämnade på grund av ekonomin i landet, jag ville få ett bra jobb och såg ingen framtid här då, säger han.

Varje år lämnar i genomsnitt cirka 40 000 albaner landet, de flesta är unga. I de norra delarna som Fatmir Kastrati kommer ifrån är utflyttningen bland de största i landet.

Under kommunisttiden hade hans hemstad Kukës flera industrier som sysselsatte invånarna, men nu är fabrikerna nedlagda och hälften av befolkningen har lämnat staden.

– I ett trevåningshus som brukade vara fullt med folk är det bara föräldrarna kvar, barnen har flyttat. Det är sorgligt att se, säger han.

Återvände till familjen

Fatmir Kastrati var 22 år när han lämnade Albanien första gången, då för England. Men efter sammanlagt sex år utomlands har han återvänt till Kukës.

Nu driver han en restaurang i utkanten av staden Kukës i norra Albanien, tillsammans med sin familj.

– Jag blir stolt när folk kommer till restaurangen och säger att jag gör något bra här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.