Fattiga greker vårdas av volontärer

Uppdaterad
Publicerad

Nära 2,5 miljoner greker saknar sjukförsäkring och situationen beskrivs som en humanitär kris. Greklands hälsovårdsminister säger till SVT att man är beroende av frivilliginsatser för att ge den mest akuta vården.

På en av de 50 volontärkliniker där frivilligarbetare dagligen tar emot de allra mest utsatta träffade vi Nansi Xaaloou, hon är egentligen en pensionerad arkitekt som beslutat sig för att hjälpa till.

Här jobbar hon som apotekare tar emot läkemedel som skänkts från anhöriga när nära och kära avlidit eller som köpts in och donerats.

Ekonomiska krisen i Grekland

Personalen består ofta av pensionerade läkare och tandläkare och kön till kliniken, som ligger i en gammal lägenhet i centrala Atens utkant ringlar sig lång. De allra flesta får hjälp även om det är lång väntetid.

– Vill man träffa en tandläkare till exempel kan man få vänta nästan ett år, säger Kostas Chasolanakos som har mottagning just idag .

– Här kan vi framförallt laga hål, men också hjälpa till med att göra rent, fortsätter Kostas.

Omfattande personalbrist

Framväxten av volontärsjukhusen tog fart efter 2011. Då slöts ett avtal med långivarna som innebar att grekerna behöver bekosta sin vård själva. Parallellt har kraftiga nedskärningar i den offentliga sjukvården genomförts.

Sedan 2009 har sjukvårdsbudgeten skurits ned med 25 procent. Omkring 16 procent av de tidigare 120.000 vårdanställda har sagts upp. Enligt  sjukvårdsfacket saknas i dagsläget en tredjedel av den personal som behövs för att sjukvården ska fungera ordentligt.

Leder till döden

Regeringspartiet Syriza har lovat runt 4.000 nyanställningar och vill göra läkarbesök gratis, men ännu är de inte i närheten av att kunna realisera löftet.

Under tiden står 200 fullt utrustade intensivvårdsplatser i landet tomma. Enligt Dimitris Varnavas, chef för de grekiska läkarnas fackförbund leder detta till 2.500 dödsfall per år.

Fakta: Frysta nödlån

Greklands koalitionsregering, ledd av vänsterledaren Alexis Tsipras, har sedan den tillträdde i januari utan framgång försökt få EU och IMF att ge efter på de reformkrav långivarna ställer för att betala ut nya nödlån till krislandet.

I de två stödprogrammen som Grekland har fått sedan 2010, på totalt 240 miljarder euro, återstår 7,2 miljarder euro att betala ut. Dessa har dock frusits inne sedan augusti i fjol, då Grekland inte uppfyller lånevillkoren. I februari sköts lånet upp ytterligare en gång, eftersom parterna inte kan enas om villkoren för lånen. Långivarna kräver bland annat att Grekland höjer momsen och sänker pensionerna.

Grekland, vars ekonomi har krympt med en fjärdedel under krisåren, har en arbetslöshet på över 25 procent.

Källa: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomiska krisen i Grekland

Mer i ämnet