FBI-chefen James Comey och Donald Trump. Foto: TT

FBI: Ryssland hjälpte Trump vinna valet

Uppdaterad
Publicerad

FBI stödjer nu CIA:s uppgifter om att Ryssland la sig i presidentvalet i USA och främjade Trumps chanser att väljas till president. Det uppger källor för The Washington Post.

Enligt en hemligstämplad analys från den amerikanska underrättelsetjänsten CIA som läckte till The Washingon post förra veckan engagerade Ryssland sig aktivt för att hjälpa Donald Trump att vinna det amerikanska valet.

Rent konkret ska personer kopplade till den ryska regeringen bland annat ha kommit över tusentals interna mejl inifrån det demokratiska partiet – som man sedan läckte till Wikileaks för att skada Clintons chanser att väljas till president.

FBI stödjer uppgifterna

Och uppgifterna om att det var Ryssland som låg bakom cyberattackerna får nu alltså stöd från FBI. FBI-chefen James Comey och USA:s underrättelsechef James Clapper pekar nu också ut Ryssland, enligt källor till The Washington post.

”Tidigare i veckan mötte jag FBI (-chefen) James Comey och DNI (-chefen) Jim Clapper, och det råder stark konsensus om omfattningen, beskaffenheten och avsikten med den ryska inblandningen i vårt presidentval”, skriver CIA-chefen John Brennan i ett meddelande till myndighetens medarbetare, enligt källor som har sett meddelandet.

Obama: Ingen vill se utländsk inblandning

På en presskonferens i Vita huset i dag kommenterade president Barack Obama den ryska hackerattacken:

– Det är viktigt att analysera de här händelserna och undvika att något liknande händer i framtiden.

Han hoppas att också tillträdande presidenten Donald Trump delar samma oro för utländsk inblandning i amerikanska val.

– Jag tror inte någon amerikan vill ha det, fortsätter Obama.

Obama varnade Putin

Obama säger att det var väldigt viktigt att offentliggöra vilka som låg bakom hackerattackerna när väl analyserna av dem var tillräckligt säkra.

Obama säger att han då direkt pratade med Putin och sade att det skulle bli konsekvenser om attackerna fortsatte. Enligt Obama har inga attacker kunnat upptäckas efter det samtalet.

– Vårt mål fortsätter att vara att sända ett klart budskap till Ryssland, och andra, att inte göra så här mot oss för vi kan göra saker mot er, fortsätter Obama.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA:s nye president

Mer i ämnet