Tysklands förbundskansler Angela Merkel till vänster och FDP:s partiledare Christian Lindner till höger. Foto: TT

Regeringssamtal i Tyskland bröt samman – nyval kan vänta

Uppdaterad
Publicerad

FDP har hoppat av koalitionssamtalen i Tyskland, vilket innebär att det kan bli nyval i landet.

– Jag ska göra allt för att det här landet ska klara sig genom de här svåra tiderna, säger Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Valet till förbundsdagen i september lämnade Merkels konservativa CDU och systerpartiet CSU utan egen majoritet och den tidigare koalitionspartnern socialdemokratiska SPD tackade nej till fortsatt regeringssamarbete.

Därför kommer de inte överens

Angela Merkels block har länge försökt sy ihop en ny regering tillsammans med De gröna och liberala FDP, men de har inte kunnat komma överens. Skilda uppfattningar om migration och klimat anges som de största hindren för en ny koalitionsregering och nu har FDP hoppat av samtalen.

Val i Tyskland 2017

– Det är bättre att inte regera än att göra det dåligt, säger FDP-ledaren Christian Lindner.

Rädda att tappa röster till AFD

Under måndagen ska Angela Merkel träffa den tyske förbundspresidenten Frank-Walter Steinmeier för att berätta att hon misslyckats bilda en regeringskoalition med De gröna och FDP.

– Vi måste fundera över hur vi ska gå vidare. Som kansler kommer jag att göra allt för att det här landet ska klara sig genom de här svåra tiderna, säger hon.

Om förhandlingarna inte tas upp på nytt kan nyval vänta, vilket förbundspresidenten kan utlysa. Men partierna är då rädda att tappa röster till högerpopulistiska AFD.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Tyskland 2017

Mer i ämnet