Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Iran hotar med hämnd mot Israel – SVT:s utrikeskorrespondent listar fem möjliga scenarion för hur ett svar kan se ut. Foto: SVT

Iran hotar med hämnd – så kan ett militärt svar mot Israel se ut

Uppdaterad
Publicerad

Sedan Irans konsulat i Damaskus attackerades har landet sagt att de kommer att hämnas mot Israel. Frågan är när – och hur.

Flera länder har avrått sina medborgare från att åka till Israel och USA:s president Joe Biden har sagt att Iran kommer att attackera Israel ”förr snarare än senare”.

På lördagen bordade Irans marina specialförband ett israeliskägt fartyg, varpå en talesperson för den israeliska militären sade att Iran ”kommer att få bära konsekvenserna om de väljer att eskalera situationen ytterligare”.

Krig mellan Israel och Hamas

”Försök till hämnd är troligt”

Men det är ingen som kan svara på exakt när eller hur en iransk attack kan komma att gå till.

– Att Iran kommer att försöka hämnas är troligt, men det kanske inte kommer att ske nu när alla förväntar sig det, säger SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid.

I videon ser du Samir Abu Eid berätta om fem möjliga attacker Iran skulle kunna rikta mot Israel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet