Omran, 5 år, överlevde en flygräd i syriska Aleppo. Efter att ha räddats ur rasmassor fördes han till sjukhus där han vårdades och tvättades, och kunde med de relativt lidnriga skadorna skrivas ut redan efter några timmar. Foto: Aleppo Media Centre/EBU

Femårige Omran – symbol för lidandet i Aleppo

Uppdaterad
Publicerad

En femårig pojke, chockad, täckt av blod och byggdamm, har precis överlevt en flygräd i syriska Aleppo. En bild ur ambulansen som anländer strax efteråt har fått stor spridning på nätet, och kallas en symbol för det mänskliga lidande som har blivit vardag i den stridshärjade staden. Samtidigt trappas bombningarna upp.

Täckt av damm från ett raserat hus och med blodet rinnandes ner för ansiktet sitter femårige Omran ensam på en orange stol längst in i en ambulans.

Han har precis räddats ur rasmassorna av ett kvarter i den syriska staden Aleppo, som under onsdagskvällen träffades i ett flyganfall, rapporterar the Telegraph.

Han tittar hålögt rakt fram, till synes chockad av vad som precis har inträffat. Han verkar inte uppfatta blodet som rinner.

Symbolisk bild

Omran var ett av fem barn som skadades på platsen, tillsammans med tre vuxna: en kvinna och två män.

Pojken fördes tillsammans med de andra till sjukhus och fick där vård för sina skador och tvättades av. Han skrevs ut redan samma kväll.

Bilden publicerades på onsdagskvällen i sociala medier och har redan fått stor spridning på bland annat Twitter. Många menar att ögonblicksbilden på den chockade och blodiga pojken symboliserar det mänskliga lidande som pågår varje dag i Aleppo, och på många andra håll i Syrien.

”Han är i min sons ålder. Han skulle kunna vara min son. Jag vill dra ut honom ur fotot och hålla om honom”, skriver exempelvis en Twitteranvändare.

Aleppo ett stridsfält

Kvällens flygräd över Aleppo genomfördes troligen av ryska plan eller styrkor trogna till Assadregimen i Syrien, enligt the Telegraph. Enligt oppositionella syriska människorättsaktivister dödades under kvällen minst tre personer.

Angreppet är bara ett i raden i ett ständigt pågående bombregn över Aleppo. Staden är just nu uppdelad mellan regimtrogna styrkor och rebellkontrollerade områden, samtidigt som civila fortsätter försöka leva ett drägligt liv i staden.

Sedan rebellstyrkor, tillsammans med jihadistiska grupperingar, nyligen lyckades bryta en belägring från Assads styrkor på den östra delen av staden har den syriska regimen och dess ryska allierade trappat upp lufträderna över stadens rebellfästen.

USA: Ryssland bryter sanktioner

En del av Rysslands luftangrepp i Syrien utgår från militärbaser i Iran, vilket har ökat på spänningarna med USA. Amerikanska utrikesdepartementet anklagar ryssarna för att bryta mot FN-sanktioner mot Iran, som förbjuder handel med luftvapen i Iran.

– [Ryssland] förvärrar än redan farlig situation genom att använda iranska luftbaser för att utföra intensivare bombningar som fortsätter att slå mot den civila befolkningen, säger Mark Toner, talespersoner för amerikanska UD till AP.

Den ryska regeringen slår samtidigt ifrån sig kritiken.

– I det aktuella fallet har det inte skett någon leverans, försäljningen eller överföring av stridsflyg till Iran. Det ryska luftvapnet använder dessa plan med Irans godkännande för att kunna delta i anti-terroroperationer i Syrien, sa den ryske utrikesministern Sergej Lavrov vid en presskonferens under onsdagen.

Sammanlagt har fler än 300.000 syrier dödats i inbördeskriget i landet, som nu är inne på sitt sjätte år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Syrien

Mer i ämnet