Under 2016 dog fler än 20 000 personer av fentanyl i USA. Arkivbild. Foto: AP/TT

Fentanyl ska användas i avrättning

Publicerad

För första gången ska den livsfarliga drogen Fentanyl användas i avrättningen av en fånge i USA. Avrättningen kommer att ske i delstaten Nebraska.

Carey Dean Moore heter mannen som ska injiceras med en kombination av fyra droger, där Fentanyl är en av dem. Han dömdes 1980 för att ha mördat två taxichaufförer i Omaha.

Fentanyl är den huvudsakliga orsaken till de tiotusentals dödsfallen i spåren av USA:s heroinepidemi. Drogen dödade fler än 20 000 personer i landet år 2016. Fentanyl är i sin grundform 100 gånger starkare än morfin. Det är ett starkt smärtstillande medel som används inom vården, men som också tagit steget ut på den illegala marknaden.

Alternativ lösning

Beslutet är en fingervisning av vilka svårigheter delstaterna har att få tag i lämpliga droger för att kunna verkställa sina dödsstraff. Flera tillverkare är högst tveksamma till att sälja droger till delstater som tillämpar dödsstraffet, och de lokala myndigheterna tvingas hitta alternativa lösningar. Tre av de fyra drogerna som ska användas i Nebraska har aldrig använts tidigare för avrättningar.

I år har 15 personer avrättats i USA.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer