Intill berömda Fontana di Trevi står det på en skylt utanför att inga kineser längre är välkomna där, på grund av rädsla för coronavirus. Foto: Leif R Jansson / TT

Fientlighet mot kinesiska turister växer i Italien

Publicerad

Rädslan för coronaviruset sprider sig i Italien. Inte minst i huvudstaden Rom där ett par från Kina bekräftats vara smittade.
Samtidigt växer fientligheten mot kinesiska turister. Vid en turistbar intill berömda Fontana di Trevi står nu på en skylt utanför att inga kineser är välkomna där.

”Inga som kommer från Kina får komma in här”. Så lyder budskapet, skrivet både på engelska och kinesiska, vid en bar i Rom. Baren ligger på gatan Via del Lavatore, precis intill den världsberömda fontänen Fontana di Trevi. Här flockas turisterna året runt och många av dem är kineser.

Men i takt med att oron för coronaviruset sprider sig ökar den öppna fientligheten mot kinesiska besökare och medborgare.

”Med hänsyn till internationella säkerhetsbestämmelser är ingen som kommer från Kina tillåten att komma in här. Vi ber om ursäkt för de olägenheter det kan orsaka”.

Så står det på skylten vid café-baren invid fontänen i centrala Rom. Även från andra håll i den turisttäta italienska huvudstaden rapporteras om växande öppen avighet mot människor med asiatiskt utseende, samt olämpliga kommentarer om kineser och Kina, i italienska sociala medier.

– Det här är ovärdigt, denna skylt. En redan allvarlig situation förvärras på det här viset. Rädslan att bli smittad är förståelig. Men diskriminering på grund av ursprung är oacceptabelt, i detta känsliga läge måste vi lugna och hjälpa alla, säger lokalpolitikern Marco Palumbo till italienska medier.

Nödläge utlyst

På fredagen utlyste Italiens regering nationellt nödläge efter att ett kinesiskt turistpar visat sig vara smittat. Deras hotellrum i Rom har spärrats av.

Nödläget gäller från nu och ett halvår framåt men kan ändras. Regeringen har också anslagit fem miljoner euro, drygt 50 miljoner kronor, i arbetet med att stoppa virusets spridning.

Italien har också stoppat alla flyg till och från Kina.

– Jag kan försäkra er att vi tagit till de strängaste säkerhetsföreskrifterna av alla länder i Europa, kanske även i världen. Italienarna kan vara lugna, säger premiärminister Giuseppe Conte.

Arbetar intensivt

Det smittade parat har varit i Italien i tio dagar, i Milano, Parma, Verona och nu Rom, och italienska smittskyddsansvariga arbetar nu intensivt med att spåra deras resväg. Gruppen turister de reste med har isolerats på sjukhus i Rom, i väntan på provsvar.

Nästa vecka börjar den anrika karnevalen i Venedig, liksom karnevalsfirande Italien över. Firandet är stora turistmagneter, något som oroar myndigheterna med tanke på läget kring virusets spridning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer