Live

Natotoppmötet i Madrid

Både Sverige och Finland söker medemskap i Nato och ländernas ansökningar kommer diskuteras under toppmötet i Madrid. SVT rapporterar direkt.

Både Sverige och Finland söker medemskap i Nato och ländernas ansökningar kommer diskuteras under toppmötet i Madrid. SVT rapporterar direkt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s Turkietkorrespondent Tomas Thorén om Erdogans uttalande.

Sveriges Natoansökan

Överblick

Pinnat inlägg

V: "Situationen är ohållbar"

I samband med Natomötet i Madrid säger Turkiets president Tayyip Erdogan på en presskonferens att Sverige "har lovat att utlämna 73 terrorister till Turkiet". Uttalandet väcker nu uppmärksamhet hos svenska politiker på sociala medier.

- Statsminister Magdalena Andersson måste reda ut vad regeringen har eller inte har gjort upp med Erdogan om. Den här situationen är ohållbar, twittrar Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar.

MP: "Utrikesministern måste förklara"

Miljöpartiets spåkrör Märta Stenevi är enig med V och sätter press på utrikesminister Ann Linde att specifiera överenskommelsen.

- Nu måste utrikesminister Ann Linde förklara vad avtalet med Turkiet egentligen innebär. Vilka påtryckningar har regeringen egentligen gett efter för?, skriver hon.

Expert om Turkietavtalet: Ett diplomatiskt konstverk

I slutanförandet på Natos toppmöte i Madrid överraskade Turkiets president hela mediekåren med att säga att Sverige ingått ett avtal med Turkiet om att lämna ut "73 terrorister".

Statsminister Magdalena Andersson (S) har ännu inte kommenterat uttalandet. Migrationsminister Morgan Johansson (S) dementerar inte uppgiften och skriver till SVT att Sverige inte lämnar ut svenska medborgare.

Paul Levin, föreståndare vid institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet (SUITS), befarar att Sveriges avtal med Turkiet kan tolkas olika.

- Avtalet tillåter alla parter att utropa seger, så på det sättet är det ett lyckat diplomatiskt konstverk.

Men oenighet om utlämningsavtalet kan uppstå när Turkiets parlament (Nationalförsamlingen) ska godkänna Sveriges ansökan om Natomedlemskap, bedömer Levin.

- Risken framöver är möjligtvis att olika tolkningar kring implementering kan leda till forsatt oenighet inför ratificeringsprocessen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Erdogan till SR-reportern: "73! 73!"

Turkiets justitieminister Bekir Bozdag sade i onsdags till turkisk media att det handlar om 21 personer som ska utlämnas i Sverige och 12 i Finland, totalt 33 personer.

Erdogan står dock fast vid att det gäller 73 från Sverige.

Se klipp på när Turkiets president rättar SR-reportern.

Markerad händelse

Johansson: Sverige utlämnar inte svenska medborgare

Under torsdagseftermiddagen påstod Turkiets president Erdogan att Sverige har lovat att utlämna 73 personer till Turkiet.

När justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) kommenterar Erdogans uttalande är han tydlig med att svenska medborgare inte kommer att utlämnas.

“I Sverige gäller svensk lag som tillämpas av oberoende domstolar. Svenska medborgare utlämnas inte”, skriver Johansson i en kommentar till SVT.

"Icke-svenska medborgare kan utlämnas på begäran av andra länder, men bara om det är förenligt med svensk lag och Europakonventionen".

"Det är Högsta Domstolen som gör den prövningen och har vetorätt. Den ordningen ligger fast. Det finns tydligt markerat i överenskommelsen att vi följer den europeiska konventionen om utlämningar som både Sverige, Finland och Turkiet har skrivit under.”

SVT har sökt Ann Linde för en kommentar.

S riksdagsgrupp kallas till extramöte

Socialdemokraternas riksdagsgrupp har kallats till ett extramöte efter Natouppgörelsen i Madrid, rapporterar DN.

Enligt utrikesutskottets ordförande Kenneth G Forslund (S) kommer utrikesminister Ann Linde bland annat informera riksdagsgruppen om förhandlingsresultatet från mötet.

På torsdagseftermiddagen sa Turkiets president Erdogan att Sverige lovat att lämna ut 73 "terrorister" till Turkiet.

Turkiet har sagt ja - men orosmoment kvarstår

I tisdags meddelade Turkiet att man stödjer ett svenskt och finskt Natomedlemskap. Nästa vecka hålls anslutningsförhandlingarna i Bryssel, men enligt sakkunniga som SVT har pratat med finns det fortfarande orosmoln på himlen.

SVT:s korrespondent: "Mycket anmärkningsvärt uttalande"

Om Sverige och Finland inte fullföljer sina löften kommer ratificeringen av anslutningsprotokollet inte skickas till det Turkiska parlamentet, enligt president Erdogan. Ratificeringen är ett måste för att länderna slutligen ska kuna bli medlemmar i Nato.

Enligt SVT:s korrespondent Tomas Thorén skickar Erdogan i och med uttalandet en tydlig signal att konflikten med Finland och Sverige inte är över.

- Erdogan har rätt och slätt sagt att Sverige lovat att utvisa 73 terrorister. Det här är ett mycket anmärkningsvärt uttalande som kommer bara dagar efter överenskommelsen med Sverige och Finland.

Markerad händelse

Erdogan: Sverige har lovat att utlämna 73 terrorister

Sverige och Finland måste fullfölja de löften som gjordes i samband med att Turkiet lyfte sitt veto i Natoprocessen, säger Turkiets president Tayyip Erdogan på en presskonferens i samband med Natomötet i Madrid, rapporterar Reuters.

Där ingår ett löfte från Sverige att utlämna 73 "terrorister" till Turkiet, enligt Erdogan.

Samtidigt sa Turkiets justitieminister Bekir Bozdağ under onsdagen att det handlar om 21 personer i Sverige och 12 i Finland, totalt 33 personer.

Under Erdogans tal sa han också att han såg undertecknandet av det trilaterala avtalet som ett erkännande av "Turkiets känsligheter kring terrorism" och en "diplomatisk seger" för Turkiet.

SVT söker statsminister Magdalena Andersson och utrikesminister Ann Linde för en kommentar.

Markerad händelse

Biden stödjer försäljning av F16-plan

På frågan "Vilka försäkringar om några, gjorde du med Erdogan gällande hans förfrågan om nya F-16 jetplan till turkiska militären?", svarade Biden följande:

- Vi bör sälja F-16 jetplan och modernisera dessa. Det ligger inte i vart intresse att inte göra det. Där har jag inte ändrat min ståndpunkt sedan december förra året. Men jag behöver kongressens godkännande för att få igenom ett sådant beslut.

Joe Biden: En historisk händelse

- Vi har bjudit in två nya länder med en lång historia av att vara neutrala, säger USA:s president Joe Biden under den inledande delen av presskonferensen.

Biden nämner sedan flera länder som bidrar till Natos framtida säkerhet.

- Tyskland, Slovakien, Tjeckien, Nederländerna, Polen, Rumänien, Estland, Lettland, Litauen.

- Tillsammans distribuerar de tillgångar och kapaciteter till våra allianser över alla domäner. Land luft havet cyber och rymd.

Biden Hänvisar sedan till artikel fem, som innebär att om ett Nato-land är under attack ska allierade Nato-länder ingripa.

- En attack mot en är en attack mot alla,

- Tillsammans kommer vi försvara varje tum av Natos territorium. Varje tum av Natos territorium, klargör Biden.

Biden blandar ihop Sverige med Schweiz

- Åh herregud, jag är alldeles exalterad över utvigningen av Nato. Jag menar Sverige, säger Joe Biden.