Direkt

Sverige söker Natomedlemskap

Både Sverige och Finland har nu gett beskedet att man kommer att ansöka om medlemskap i Nato. SVT direktrapporterar.
Både Sverige och Finland har nu gett beskedet att man kommer att ansöka om medlemskap i Nato. SVT direktrapporterar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vad betyder ett medlemskap i Nato? Se SVT:s och Svenska Yles specialsändning. Gäster och analys i Helsingfors och Stockholm.

Sveriges Natoansökan

Pinnat inlägg

SVT:s korrespondent om Erdogans kritik mot Sverige: "Det avgörs i USA"

Turkiets president, Recep Tayyip Erdogan, sade under fredagen att det vore ”ett misstag” att låta Sverige och Finland gå med i Nato. Och eftersom alla Natoländer måste vara överens när en ny medlem godkänns har Natolandet Turkiet möjlighet att stoppa en svensk ansökan.

Erdogan kallade Sverige för ett ”gästhem för terroristorganisationer” och anser bland annat att de ger en fristad till medlemmar ur den terrorstämplade kurdiska gerillan PKK.

- Det senaste vi fått höra att det här ser ut som att det kommer att avgöras i USA, säger SVT:s korrespondent i Turkiet, Tomas Thoren.

Han berättar att Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu reser till USA för att träffa USA:s utrikesminister Antony Blinken på onsdagen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Pinnat inlägg

JUST NU: Specialsändning om Nato

Sverige och Finland - på väg mot Nato

Vad betyder ett medlemskap i Nato? Klockan 20:00 startar en samsändning mellan SVT och Svenska Yle. Gäster och analys i Helsingfors och Stockholm. Programledare i Stockholm är Ann-Britt Ryd Pettersson, programledare i Helsingfors är Stefan Winiger.

Ansökan lämnas in i morgon bitti

Sveriges och Finlands Natoansökningar kommer att lämnas in klockan 8 i morgon bitti i Bryssel.

"Ambassadör Klaus Korhonen och Sveriges ambassadör Axel Wernhoff kommer att överlämna brev med sina länders intresse för att ansöka om Natomedlemskap till generalsekreterare Jens Stoltenberg i morgon onsdag klockan 8", skriver det finländska Natokontoret i Bryssel på Twitter.

Tyskland tror på turkiskt ja till Sverige

När EU-ländernas försvarsministrar möttes i Bryssel på tisdagen handlade det formellt mest om mer militärt stöd till Ukraina och allehanda EU-insatser.

I korridorer och på presskonferens pratades det samtidigt en hel del om Sveriges och Finlands väg in i Nato – där 21 av 27 EU-länder redan är med.

Tysklands försvarsminister räknar med att Turkiet kommer att säga ja till Sverige och Finland i Nato.

- De kan räkna med fullt stöd från EU. Det stärker och ökar samarbetet om säkerheten i Europa. Låt oss hoppas att det här medlemskapet snart blir klart, sade EU:s utrikeschef Josep Borrell efter mötet.

- Alla beslut måste tas med enhällighet och det är viktigt att vi intensivt pratar med Turkiet. Men i slutändan handlar det här om en förbättring för Nato, när två så starka länder som Sverige och Finland går med, och jag är övertygad om att även Turkiet kommer att övertygas om det, sade Tysklands försvarsminister Christine Lambrecht.

(TT)

Här undertecknar finske utrikesministern Natoansökan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.

Niinistö godkänner Natoansökan

"Jag har precis beslutat om regeringens förslag om att Finland ska söka medlemskap i Nato," skriver Finlands president Sauli Niinistö i en Tweet, strax efter pressträffen med statsminister Magdalena Andersson.

Norsk officerare hjälper Sverige in i Nato

Samma dag som Sverige skrev under ansökan om medlemskap i Nato anlände den första samverkansofficeraren från ett medlemsland till Försvarsmaktens högkvarter i Stockholm.

"Sverige är redan väldigt Natoanpassat och ligger redan väldigt nära i hur vi arbetar", säger överstelöjtnant Asle Strand från det norska försvaret i ett pressmeddelande.

Under den närmaste tiden kommer samverkansofficerare från flera Natoländer att börja tjänstgöra vid Försvarshögkvarteret för att stödja Sverige under anslutningsprocessen.

(TT)

Andersson och Niinistö kommenterar Turkiets motstånd

Finlands president Sauli Niinistö säger att han är överraskad över det motstånd som Turkiet visat mot ett finskt och svenskt Natomedlemskap.

- Jag hade telefonsamtal med president Erdogan i början av april. Det var tydligt att han stöder ett finskt medlemskap. Nu ser det ut som att det finns andra åsikter, säger Niinistö och tillägger att han ändå är optimistisk om en lösning.

Både Finland och Sverige är redo för samtal med Turkiet.

- Vi söker kontakt med Turkiet och är redo att ha en dialog på olika nivåer och också naturligtvis resa till Turkiet, säger statsminister Magdalena Andersson.

Andersson och Niinistö: Lämnar in ansökan i morgon onsdag

Sverige och Finland lämnar gemensamt in en ansökan om medlemskap i Nato i morgon onsdag, säger Magdalena Andersson på en pressträff.

- Ett medlemskap i Nato stärker säkerheten i Sverige men också i Östersjöregionen, och att vi gör det tillsammans med Finland gör att vi kan bidra till säkerhet i norra Europa, säger Magdalena Andersson på en gemensam pressträff med Finlands president Sauli Niinistö.

- Vår gemensamma Natoansökan är en signal om att vi står enade inför framtiden.

Magdalena Andersson lyfte också fram att Finland har en särställning i Sverige.

- Vi har en lång gemensam historia. Vi delar traditioner, värderingar och kultur. De senaste månaderna har det också blivit tydligt att Sverige och Finlands säkerhet är nära förbunden. Och under den kris som Rysslands olagliga krig har skapat så har det nära samarbetet som vi haft mellan våra länder varit av avgörande betydelse. Det sa statsminister

Finlands president Sauli Niinistö anser att demokratin vunnit i och med Sverige och Finlands intåg i Nato.

- Den 24 februari var en dag som ändrade mycket, men även tidigare. Efter att Putin sade i slutet på november att Nato kan inte utvidgas, att det inte är möjligt att Finland och Sverige ska bli medlemmar. Det ändrade mycket.

Med Nato ser man ett bättre Norden, enligt Niinistö.

- Nu ser vi att Norden blir ett slott av säkerhet. Inte bara demokrati, välfärd och mänskliga rättigheter utan också säkerhet.

Finland undertecknar ansökan vid 17.00

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto Finlands kommer underteckna ansökan till Nato vid 17-tiden, svensk tid. Innan dess, vid 16.50 håller Finlands president, Sauli Niinistö, ett anförande. Det framgår av ett pressmeddelande från finländska regeringen.