Finska högerpartier överens om regeringsprogram

Publicerad

Efter flera veckors förhandlingar meddelar Samlingspartiets ledare Petteri Orpo att en regeringsöverenskommelse är klar. Innehållet presenteras på fredag eftermiddag, rapporterar Yle.

De utdragna förhandlingarna pågick sent in på torsdagskvällen i Ständerhuset i Helsingfors.

Den tilltänkte statsministern Orpo säger att regeringsprogrammet har skickats på översättning för att presenteras under fredagen.

Fyra partier inblandade

Samlingspartiet, Sannfinländarna, Svenska folkpartiet och Kristdemokraterna har deltagit i förhandlingarna om ett nytt högerstyre. Samtalen har pågått sedan den 2 maj.

I torsdagens slutspurt var skattefrågan central. Enligt Yles uppgifter diskuterade parterna in i det sista hur beskattningen på inkomst ska sänkas och vilka skatter som i stället ska höjas.

”Inte en lätt uppgift”

– Vi har hållit på i sju veckor. Att balansera den offentliga ekonomin med 6 miljarder euro är inte en lätt uppgift, sade Anders Adlercreutz, förhandlare för Svenska folkpartiet, under en paus i samtalen tidigare under torsdagskvällen.

Det finns många meningsskiljaktigheter, men också många saker som förenar. Det har inte varit en lätt process.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.