Fler döda hittade – turistbåten i Budapest bärgas

Uppdaterad
Publicerad

Den turistbåt som blev påkörd av en annan båt i Budapest har nu bärgats. Fyra kroppar hittades i samband med det och totalt omkom minst 20 personer i olyckan.

För två veckor sedan sjönk en turistbåt, när den blev påkörd bakifrån av en annan båt på floden Donau i Ungerns huvudstad Budapest.

Enligt polisen tog det bara sju sekunder för båten att vändas upp och ner och sjunka.

– Alla på däck föll ner i vattnet och de som befann sig i kabinen kunde förmodligen inte ta sig ut, säger Yoon, som befann sig på turistbåten.

Turister från Sydkorea

Flera personer saknas fortfarande efter olyckan, som beskrivs som den värsta på floden på många år. När båten under tisdagen bärgades fann man fyra kroppar. De har inte identifierats än, men man tror att det handlar om kaptenen, då en kropp hittades i kaptenshytten, och tre sydkoreaner. En av dem en sexårig flicka, skriver BBC.

Båten ska nu undersökas mer noggrant för att se om fler kroppar hittas i den.

Många döda

Kraftigt regn och starka strömmar försvårade räddningsarbetet och minst 20 personer dog i olyckan. Kaptenen på den båt som körde på turistbåten är frihetsberövad och misstänkt för brott mot sjölagen. Via sin advokat säger han att han är förkrossad, men att han inte har gjort något fel.

Sydkoreas utrikesminister Kang Kyung-wha har besökt landet efter olyckan och Ungerns premiärminister Viktor Orbán har efterfrågat en grundlig utredning av händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.