Trump om Nato: ”Våra partners måste bidra” Foto: Reuters / TT

Fler stämningar mot Trumps nya inreseorder

Uppdaterad
Publicerad

Delstaten Washington meddelar nu att den tänker gå till domstol för att försöka stoppa även president Donald Trumps nya inreseförbud. Och New York kan vara på väg att följa efter.

Washingtons högste åklagare Bob Ferguson säger att presidentordern, trots justeringarna, fortfarande lider av juridiska brister, rapporterar CNN.

Delstaten Washington, i USA:s nordvästra hörn, blir den andra delstat som utmanar Trumps reviderade inreseorder. Tidigare har Hawaii lämnat in en ny stämning till en domstol i Honolulu. Och ännu en delstat kan vara på väg att följa exemplet. New Yorks åklagarämbete skriver på Twitter att delstaten tänker följa Washingtons exempel, rapporterar Reuters.

Washington, New York och Hawaii var tre av flera delstater som invände juridiskt även mot USA:s presidents första försök i januari att förbjuda inresor från ett antal muslimskt dominerade länder. Trumps reviderade presidentdekret undertecknades i måndags, men träder i kraft först den 16 mars.

Domare Derrick Watson har satt en första förhandling om Hawaiis krav till onsdag i nästa vecka – dagen innan resestoppet är tänkt att träda i kraft.

Det första inreseförbudet stoppades tills vidare på delstatsnivå, av en domare i Seattle, i ett beslut som gäller hela landet och sedan bekräftades av en appellationsdomstol i San Francisco.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Inreseförbudet i USA

Mer i ämnet