Regnen har fått en bergssida att kollapsa, rapporterar en medarbetare till brittiska BBC som är på plats i Regent. Foto: TT

Minst 300 döda i lerskred i Sierra Leone

Uppdaterad
Publicerad

I Sierra Leone i Västafrika befaras över 300 människor ha ryckts med i ett lerskred och omkommit, men dödsiffran befaras stiga. Enligt Röda korset saknas fortfarande över 600 personer.

Under måndagen inträffade ett ras i bergssamhället Regent i utkanten av huvudstaden Freetown tidigt på måndagsmorgonen. Det hade ösregnat under natten och dussintals hus rapporteras stå översvämmade.

Hundratals har dödats

Vid bårhuset på Connaught-sjukhuset i Freetown säger en av de anställda, Mohamed Sinneh, till nyhetsbyrån AFP att minst 180 döda har hämtats dit. Till landets etermediebolag uppger en bårhuskälla att där finns fler än 300 döda.

Röda Korset har för sin del räknat till 312 dödsoffer i ras och översvämningar; det är oklart hur många av dessa som miste livet i samma skred. Fortfarande saknas över 600 människor och antalet döda väntas stiga.

Mer än 3000 människor befaras ha blivit hemlösa rapporterar nyhetsbyrån AP.

Bergsida kollapsade

Regnen har fått en bergssida att kollapsa, rapporterar en medarbetare till brittiska BBC som är på plats i Regent. Eftersom det var tidigt på morgonen kan många ha varit hemma fortfarande när sluttningen satte sig i rörelse.

– Det är troligt att hundratals människor ligger döda under rasmassorna, säger vice president Victor Foh till Reuters.

Enligt Foh försöker man nu spärra av området och evakuera de boende, och räddningsarbetet fortsätter.

Oklart hur många drabbade

Han uppger att invånarantalet före raset är osäkert; enligt Foh har det funnits mängder av svartbyggen i området. Översvämningar förvärras av att många delar av Freetown har otillräckliga avloppssystem.

Fattigt land

Sierra Leone är ett av världens fattigaste länder och ett förödande inbördeskrig rasade i landet mellan 1991 och 2002.

Sierra Leone är dock rikt på naturresurser och diamanter har spelat en särskild roll i landets moderna historia. ”Blood diamonds” användes för vapenköp under det tio år långa inbördeskriget. Tiotusentals människor tvingades till slavarbete i gruvorna. Om de vägrade straffades de med lemlästning eller döden.

Landet drabbades också hårt av ebolaepidemin som bröt ut i Västafrika 2014.

LÄS MER: Diamanten värd mer än 70 miljoner – präst vägrar sälja

Sierra Leone är ett av världens fattigaste länder och ett förödande inbördeskrig rasade i landet mellan 1991 och 2002. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.