• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vaggeryd i Vaggeryds kommun, Jönköpings län. På grund av en brand i avfallsanläggning strax norr om Vaggeryds tätort, med kraftig rökutveckling, uppmanar räddningsledaren alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jönköping.

Foto: AP

Obama efter skolskjutningen: ”Vapenlagarna måste ändras”

Uppdaterad
Publicerad

Flera vapen hittades hos den 26-åring som på torsdagen öppnade eld och dödade flera personer på en skola i delstaten Oregon i USA.

Enligt poliskällor som tv-kanalen CNN talat med rör det sig om tre pistoler och ett gevär.

Några timmar efter dådet sa president Barack Obama i ett tal i Vita huset att USA gör ett politiskt val genom att låta dödsskjutningarna inträffa. Han uppmanade också kongressen att släppa igenom lagar om vapenkontroll.

Skolskjutning i Oregon

– USA är det enda utvecklade landet i världen där masskjutningar inträffar med några månaders mellanrum, sade en synbarligen frustrerad amerikansk president.

”Lägger miljoner på att bekämpa terrorism”

Obama konstaterade också att USA lägger många miljarder dollar på att förhindra terroristattacker på amerikansk mark, men att kongressen till och med hindrar insamling av information om dödsskjutningar.

Hillary Clinton, som är Demokraternas ledande presidentkandidat, kommenterade skjutningen i Roseburg och sade att ”det är bortom mitt förstånd att dessa massmord sker igen och igen och igen”, skriver AP. Även hon krävde nya tag för skärpt vapenkontroll i USA.

Inget om skärpta lagar

SVT:s utrikeskorrespondent i Washington DC, Lisa Carlsson, säger att hon aldrig sett Obama så upprörd förut.

– Det här var 15:e gången som han under sin tid som president fått stå och beklaga sorgen till anhöriga efter masskjutningar.

Många efterlyser nu konkreta förslag till skärpningar av landets vapenlagar, men något sådant fanns inte med i Obamas tal efter att händelsen inträffat under gårdagen.

NRA stoppar lagförslag

Detta är den 141:a skolskjutningen sedan massakern i Newtown december 2012, då 20 förskolebarn sköts till döds tillsammans med 7 vuxna. Till antalet innebär det nästan ett attentat per vecka under de senate tre åren. Efter Newton framträdde en arg och ledsen Obama inför nationen. Men inte ens då kom en skärpning av vapenlagarna till skott. Vapenlobbyn, däribland det mycket inflytelserika National Riffle Association (NRA), har genom pengar och lobbyverksamhet lyckats stoppa alla lagförslag från att ens komma upp till omröstning i kongressen.

– Ledamöterna i USA är mer rädda för NRA än för sina väljare, säger Lisa Carlsson.

Skottdåd på skolor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolskjutning i Oregon

Mer i ämnet