Flera kraftiga explosioner har inträffat i Tianjin i Kina. Visa alla (4)
Visa alla (4)

Flera döda i massiva explosioner i norra Kina

Publicerad

Flera enorma explosioner har ägt rum i staden Tianjin i norra Kina. Bilder och filmer som sprids på sociala medier visar hur byggnader, långt ifrån explosionerna, skakar och stora eldklot reser sig mot himlen. Flera hundra personer rapporteras vara skadade och dödstalen fortsätter att stiga under torsdagen.

Minst 50 personer omkom och över 700 skadades – 70 av dem allvarligt – när en serie jättelika explosioner skakade kuststaden Tianjin i norra Kina, uppger BBC. Det statliga kinesiska tv-bolaget CCTV rapporterar att det var vid klockan 23.30, lokal tid, som explosionerna ägde rum inne på industriområdet Binhai i mångmiljonstaden Tianjin.

Vittnen berättar hur ett enormt eldklot lyste upp natthimlen efter den första smällen.

– Plötsligt slog det upp ett stort, intensivt rött ljus och en mycket ljudlig smäll hördes. Tio sekunder senare följde en stor tryckvåg, säger ett ögonvittne till South China Morning Post.

27-åriga Huang Shiting bor nära industriområdet där explosionerna ägde rum. Han berättar att eldklotet som kunde ses på natthimlen var enormt, kanske 100 meter.

– Jag hörde explosionen och alla rusade ut. Sedan var det fler explosioner och fönster blåstes ut. Massa människor som befann sig inomhus blödde när de kom utspringande, säger Huang.

Eldsvådor rasar

En AFP-reporter vittnar om att glassplitter har hittats upp till tre kilometer från platsen där explosionerna inträffade i en last med explosivt material.

Ett centrum för mätningar av jordskalv uppger att magnituden på den kraftigaste detonationen motsvarar den som uppstår när man spränger tre ton TNT (trotyl).

Chockvågorna kändes vida omkring. Flera höga byggnader i närheten blev strömlösa, och andra började brinna. Kring sex timmar efter explosionerna steg kraftiga rökplymer upp mot skyn från de brinnande husen. Minst tio räddningsstyrkor och 35 brandbilar sattes in. Två brandmän som arbetat med släckningen saknas.

I området pågår mängder med byggen, och flera tillfälliga sovsalar som ordnats för byggjobbare förstördes i explosionerna. 

Många patienter

Personal på sjukhus vittnar om att det kommit så många patienter att man inte hunnit räkna alla. Men kinesiska statliga medier rapporterar om att över 400 får vård. Kinas president Xi Jinping säger att allt ska göras för att försöka rädda skadade och släcka bränderna.

50-årige Zhang Hongije hör till dem som tagit sig Tedasjukhuset. Bandagerad och med glassplitter i armarna satt han och väntade på att få vård.

– Explosionen var skrämmande, jag svimmade nästan, berättar han.

Tianjin med över 15 miljoner invånare ligger kring 14 mil sydost om Peking. Bilder från katastrofområdet visar hur människor, vissa bara delvis klädda, har rusat ut bland bråte som spritts över gator för att försöka hitta en trygg plats. Andra foton visar hur vuxna bär på barn, insvepta i filtar, för att sätta dem i säkerhet. Filmer som sprids i sociala medier visar hur Tianjin, där natten och mörkret gjort sitt intåg, lyses upp av ett stort ljussken som följd av en explosion. 

Gigantiskt eldklot

Personen bakom kameran filmar mot platsen där explosionen just ägt rum, och cirka 20 sekunder in i klippet smäller det igen. Strax därefter skakar hela bilden till.

Ljudet av explosionen, som sker bortåt en mil från den filmande kameran, är öronbedövande och ett gigantiskt klot av eld och svart rök stiger mot himlen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Explosionerna i Tianjin

Mer i ämnet