Just nu pågår kraftiga demonstrationer i Gaza mot flytten av USA:s ambassad från Tel Aviv i Israel till Jerusalem. Ett stort antal personer har rapporterats döda och tusentals har skadats. Foto: TT

Minst 55 döda och över 1 200 skadade i Gaza-protester

Uppdaterad
Publicerad

Minst 55 personer dödades och tusentals skadades i protester på Gazaremsan under måndagen. Israeliskt stridsflygplan attackerade en militär träningsanläggning som tillhör den terrorstämplade organisationen Hamas, rapporterar israelisk militär. Samtidigt invigdes USA:s nya ambassad i Jerusalem.

Protester vid gränsen mellan Israel och Gaza har pågått varje fredag i sex veckor – men enligt nyhetsbyrån AP var måndagen den blodigaste dagen i Gaza sedan kriget 2014.

Minst 55 personer har dött och över 1 200 skadats. Det rapporterade nyhetsbyrån AP som hänvisade till Gazas hälsoministerium.

USA flyttade sin israeliska ambassad

”Förtvivlade och desperata”

Det var under måndagen främst unga palestinska män som protesterade vid gränsen till Israel.

– Folk är förtvivlade och desperata efter den här tolv år långa isoleringen som Gaza varit utsatt för. Arbetslösheten är 60 procent, man ser inte att folk har någon framtid. Man visar sin frustration på det här sättet. Hamas uppmanar också de unga att göra det här, säger SVT:s utrikesreporter Claes JB Löfgren.

Utrikesminister Margot Wallström (S) beskriver våldsanvändningen vid gränsen mellan Israel och Gazaremsan som fruktansvärd och även från många andra håll kommer fördömanden.

Det tunga Nato-landet Turkiet kallar hem sina ambassadörer i USA och Israel.

Flygattack mot Hamas

Många skottskadades, attackerades med tårgas och enligt den israeliska militären attackerade ett stridsflygplan fem mål på en militär träningsanläggning på norra Gazaremsan. Anläggningen tillhör den av EU och USA terrorstämplade organisationen Hamas.

Attacken ska ha utförts som ett svar mot de ”våldsamma handlingar som Hamas utfört under de senaste timmarna längs säkerhetsstängslet”. Det skriver israeliska militären i ett uttalande om flygattacken enligt AFP.

Nya ambassaden invigd

Vid klockan 15.00 på måndagen, svensk tid, invigdes den nya amerikanska ambassaden. Invigningen infaller på Israels sjuttionde nationaldag.

Under tisdagen infaller Nakba – katastrofen, på arabiska – dagen då palestinierna uppmärksammar och minns dem som flydde och fördrevs i samband med att staten Israel bildades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA flyttade sin israeliska ambassad

Mer i ämnet