Donald Trump har avsiktligt lagt invigningen av den nya ambassaden på samma dag som Israel firar 70-årsdagen av utropningen av den judiska staten. Foto: TT

Svenska forskaren på plats i Jerusalem: Spänt läge

Uppdaterad
Publicerad

Ett spänt läge råder i Jerusalem inför att USA inviger sin ambassad i staden under måndagen. Samtidigt förbereder sig palestinier på att dagen därpå markera minnet av hur hundratusentals människor flydde sina hem för 70 år sedan. Fred- och konfliktforskaren Lisa Strömbom är på plats i Jerusalem.
– Det är intensiva dagar som nu blivit ännu mer symboliskt laddade, säger hon till SVT Nyheter.

De amerikanska festligheterna började redan under söndagen då Donald Trumps dotter Ivanka Trump och hennes man Jared Kushner deltog i en galafest på den nya amerikanska ambassaden som under måndagen öppnas officiellt i Jerusalem.

President Donald Trump skapade rubriker när han i december förra året annonserade att USA flyttar sin ambassad från Tel Aviv till Jerusalem. Ett kontroversiellt beslut som har mött skarp kritik från palestinskt håll och hyllningar från Israel.

”Än så länge ganska lugnt”

Fred- och konfliktsforskaren Lisa Strömbom vid Lunds universitet har forskat om Jerusalem som en delad stad i många år. Just nu befinner hon sig i staden för fältstudier och forskningsintervjuer. När SVT Nyheter når henne har hon precis landat.

– Jag har ju följt medierapporteringen i såväl arabiska som israeliska tidningar och än så länge är det ganska lugnt även om det råder en intensifierad stämning. Men under de närmaste dagarna befarar man sammandrabbningar i gränsområden till Västbanken mellan israelisk militär och demonstranter.

”En spänd stad redan”

Donald Trump har avsiktligt lagt invigningen av den nya ambassaden på samma dag som Israel firar 70-årsdagen av utropningen av den judiska staten. Dagen efter minneshåller dock palestinier som ”Naqba” översatt till ”katastrof” som den dag då hundratusentals palestinier lämnade sina hem.

– Jerusalem är en spänd stad redan och det här riskerar att spänningarna blir allt större. Men det är svårt att säga hur stora oroligheterna blir. I december när Donald Trump gjorde sitt kontroversiella uttalande befarade man att det skulle bli oerhört våldsamt men det blev inte så illa, säger Lisa Strömbom.

Vad kan flytten av ambassaden få för konsekvenser?

– Det finns lika många analyser som bedömare. Det är svårt att säga om detta är ytterligare ett av Trumps kontroversiella beslut eller om det finns en strategisk plan bakom det hela. Många EU-länder har ju valt att inte delta i ceremonin och behålla sina ambassader i Tel Aviv. Många länder, kanske särskilt Sverige, vill vara kvar i Tel Aviv för att det annars skulle kunna ses som ett tecken på att man är emot en tvåstatslösning. Rent symboliskt har flytten rört upp många känslor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA flyttade sin israeliska ambassad

Mer i ämnet