Den misstänkte 19-åringen greps av polis kort efter dådet. Foto: TT

Florida-skytten hade ”stötande” material på sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Bilden av den 19-årige förre elev, som misstänks för onsdagens skolskjutning i Parkland i Florida då 17 människor miste livet, börjar klarna. Myndigheter och media målar upp bilden av en problemtyngd, vapenkär enstöring som tidigare väckt oro hos omgivningen. 19-åringen erkände på torsdagen skjutningen.

19-åringen, som under torsdagen erkände skjutningen, har begärts häktad av åklagare i Florida för 17 fall av mord. Han hålls häktad utan möjlighet till borgensbetalning, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Han ska mot slutet av dådet ha slängt ifrån sig sitt vapen och en väst han hade på sig för att försöka smälta in i den flyende folksamlingen. 19-åringen greps på en trottoar en bit från skolan efter dådet.

Problemtyngd enstöring

Myndigheter, lokala medier och tidigare skolkamrater har beskrivit 19-åringen som en problemtyngd enstöring. Han ska ha haft en förkärlek för vapen och bland annat poserat med pistoler och knivar på bilder i sociala medier.

Enligt elever på skolan ska det ofta ha skämtats bland dem om att om någon skulle utföra en skolskjutning, skulle det vara 19-åringen. Polis uppger sig ha hittat ”mycket, mycket stötande” material på hans sociala medier-konton.

Relegerades från skolan

19-åringen hade tidigare relegerats från skolan efter att ha hotat andra elever, enligt en matematiklärare på skolan, och ska ha förbjudits att vistas med ryggsäck på skolområdet. En elev på skolan berättar att ett bråk med en ex-flickväns nye pojkvän föranledde relegeringen, skriver nyhetsbyrån AP.

I september i fjol postades en kommentar på ett YouTube-klipp, från ett konto med samma namn som den misstänkte 19-åringen, där det stod ”jag ska bli professionell skolskytt”. Detta ledde till en undersökning av den federala polisen FBI, som dock aldrig lyckades identifiera 19-åringen.

Uppgifter om samröre med vit makt-milis

19-åringens adoptivmor uppges ha avlidit i cancer den 1 november i fjol, enligt AP. Därefter ska han ha bott hos bekanta till familjen. Han ska tidigare ha mottagit psykiatrisk vård, men inte besökt kliniken på över ett år, enligt Broward Countys borgmästare.

Dådet utfördes med en automatkarbin av typen AR-15, som köpts på laglig väg, skriver nyhetsbyrån AP.

19-åringen uppges ha haft samröre med den paramilitära vit makt-milisen Republic of Florida, en grupp som önskar se en ”vit etno-stat” i Florida. Gruppens ledare säger sig ha haft mycket kort kontakt med 19-åringen för flera år sedan, men att han inte var aktiv medlem i gruppen.

Polis säger också att man i nuläget att inte har hittat något som konkret kopplar 19-åringen till gruppen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolskjutningen i Florida

Mer i ämnet