Folk inspekterar skadorna vid en butik i Raqqa i Syrien efter att en, enligt terrorgruppen Islamiska staten, amerikansk drönare slagit ner i en kommunikationscentral i närheten. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

USA till stor attack mot IS i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

För första gången under det blodiga inbördeskrig som skakar Syrien fäller USA och dess allierade bomber inne i landet. Målet: fästen för extremistiska jihadistrebeller, inklusive gruppen Islamiska statens ”huvudstad” al-Raqqa.

Eldklot, följda av ett muller som åska, lyser upp den mörka natten i videoinspelningarna som uppges föreställa de första USA-ledda bombräderna mot väpnade grupper i Syriens tre år gamla inbördeskrig. Bombattackerna riktades mot al-Raqqa, ”högkvarter” för den militanta jihadistgruppen Islamiska staten (IS), tidigare Isis, men även mot Nusrafronten, al-Qaidas officiella gren i Syrien. Dussintals medlemmar av grupperna ska ha dödats, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet.

USA:s försvarshögkvarter Pentagon gick ut med beskedet om anfallen under natten till tisdagen, svensk tid.

– Jag kan bekräfta att USA:s militär tillsammans med styrkor från allierade länder genomför en militäroperation mot IS-terrorister i Syrien, med en kombination av jaktflyg, bombplan och Tomahawk-robotar, säger presschefen John Kirby.

Enligt Pentagon deltog bland annat Saudiarabien, Jordanien och Qatar i bombningarna.

Kobane omringat

Bombningarna kommer efter en helg då IS omringat den huvudsakligen kurdiska staden Kobane, som på arabiska heter Ayn al-Arab, i norr. Över 130 000 människor från området har sedan i fredags flytt till Turkiet och FN förbereder sig nu på att stadens hela befolkning på 400 000 kan komma att fly.

– Det pågår hårda strider och granateld som har tvingat bort folket, berättar Idriss Nassan, kantonen Kobanes biträdande minister för internationella relationer i telefon till TT inifrån den belägrade staden.

Trots att IS-styrkor vid Kobane inte bombades under natten hoppas Nassan att eventuella framtida USA-anfall kan ge kurdiska YPG-styrkor överhanden mot IS.

– Vi tror att läget kan förändras av flygräder som slår mot IS, säger han.

Syrien förvarnades

Enligt statliga syriska medier förvarnades Syriens regering om de USA-ledda anfallen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

– Amerikanerna hade informerat den syriske representanten i FN att attacker mot terroristerna i IS skulle utföras i Raqqa, meddelar utrikesdepartementet i Damaskus.

Det är dock inte detsamma som det direkta samarbete mot IS som Damaskus-regimen eftersträvat, i hopp om att väst tvingas välja mellan president Bashar al-Assad och IS. Syrien framhåller ändå att man stödjer ”alla internationella insatser” för att strida mot jihadister, enligt nyhetsbyrån AFP.

USA och många av dess allierade har uttryckt allt större ilska över IS brutala framfart, men har samtidigt dragit sig för att närma sig en regim man upprepade gånger fördömt och anklagar för kemvapenattacker mot sitt eget folk. Det finns också oro för att ett samarbete med al-Assad kan stöta bort den sunnitiska majoritetsbefolkning som rebellerna till största del kommer från.

Delade känslor

Syriska oppositionella TT talat med uttrycker stöd för bombräderna mot IS, men alla anklagar samtidigt omvärlden för att ignorera övergrepp begångna av regeringen.

– Folk är missnöjda, IS är en kriminell grupp men regimen är mycket värre, säger Abdurrahman Saleh, aktivist från den islamistiska rebellgruppen Islamiska fronten, i telefon till TT från turkiska sidan om gränsen.

Islamiska fronten har stridit mot IS och han beskriver gruppen som en ”extremistisk terroristgrupp”. Men han säger även att civila dödsoffer, som det efter natten finns uppgifter om, och en ovilja att slå mot regimen kan öka stödet för IS i delar av befolkningen.

– De får intrycket av att USA och andra länder stödjer al-Assad mot dem.

Islamiska staten (IS), tidigare Islamiska staten i Irak och Syrien (Isis), är en jihadistgrupp i Irak och Syrien.

IS bildades i början av Irakkriget 2004 och strider sedan 2013 även i Syrien. Gruppen är terrorstämplad av bland andra FN, USA och Storbritannien.

IS har tagit över omfattande områden i Syrien och Irak. I somras utropade gruppen ett ”kalifat”, en islamisk stat under ledaren Abu Bakr al-Baghdadi. Ordet ”kalif” kommer från det arabiska ordet för arvtagare, vilket här betyder att al-Baghdadi – enligt IS – är legitim arvtagare till profeten Muhammed.

IS gör anspråk på att leda islam i stort, men i själva verket står gruppen för en extrem tolkning av islamisk lag långt utanför den sunnitiska huvudfåran.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet