Foto: TT

Flygtrafiken på Kos åter igång efter jordskalvet

Uppdaterad
Publicerad

Flygtrafiken har kommit i gång på den grekiska ön Kos efter jordbävningen. Men delar av semesterön är utan vatten, och öns största hamn är avlyst då den ska undersökas av dykare under lördagen.

Två personer omkom i skalvet natten till fredagen, en svensk man i 20-årsåldern och en 39-årig turkisk man. Båda ska ha hittats på gatan vid en bar där en vägg kollapsat.

LÄS MER: ”Trodde inte barnen skulle överleva”

Jordskalv vid Egeiska havet

Ungefär 120 personer skadades. Sju har allvarliga skador. Bland dem finns en svensk som har svåra benskador och en norrman med skallskador. De har flugits till större sjukhus.

360 skadade i Turkiet

I närbelägna Bodrum i Turkiet har man räknat till 360 skadade, varav många hoppade ut genom fönster i samband med skalvet i hopp om att inte hamna under rasmassor.

Under lördagsmorgonen landade omkring ett dussin flygplan på Kos flygplats, men resenärerna får räkna med förseningar. Fler än 50 avgångar ska ske enligt ordinarie trafik.

LÄS MER: Svensk man i 20-årsåldern död i jordskalvet på Kos

På Kos finns ungefär 800 migranter. Enligt uppgifter till nyhetsbyrån AFP har ingen rapporterats skadad.

Hamnen i Kos är däremot avstängd vilket gör att det inte går att ta sig till ön via båt enligt SVT Nyheters team på plats i Bodrum i Turkiet.

Fakta: Skalvet som skakade Kos och Bodrum

Skalvet inträffade vid 01.30-tiden, lokal tid natten till fredagen, cirka 16 kilometer öster om den grekiska ön Kos i ögruppen Dodekaneserna i Egeiska havet. Skalvet drabbade också de turkiska turistorterna Marmaris, Bodrum och Datca.

Jordbävningen uppmättes till magnituden 6,7, enligt USA:s geologiska myndighet USGS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jordskalv vid Egeiska havet

Mer i ämnet