Martin Griffiths, chef för FN:s organ för humanitär hjälp (Ocha), deltar i samtalen om ett eventuellt eldupphör i Jidda. Arkivbild. Foto: MARTIAL TREZZINI/AP/TT

FN-chef för humanitär hjälp i Sudansamtal

Uppdaterad
Publicerad

Martin Griffiths, chef för FN:s organ för humanitär hjälp (Ocha) deltar i samtalen om ett eventuellt eldupphör mellan Sudans två stridande parter.

Syftet med Martin Griffiths besök är att ”delta i humanitära frågor relaterade till Sudan”, uppger talespersonen Eri Kaneko.

Griffiths befann sig i Sudan tidigare i veckan, och krävde då säkerhetsgaranter ”på högsta nivå” för att säkerställa att bistånd når nödställda i Sudan. Utspelet kom efter att sex lastbilar som fraktade nödhjälp och livsmedel till regionen Darfur plundrades.

Samtal i Jidda

Inget tyder dock på att Griffiths spelar en direkt roll i diskussionerna som hålls i Saudiarabiens Jidda om ett eventuellt eldupphör.

Samtalen inleddes i lördags, men generalerna som leder de rivaliserade styrkorna, den sudanesiska armén och de paramilitära styrkorna RSF, är förtegna om vad de innehåller.

Akut matbrist

Redan innan konflikten eskalerade den 15 april behövde ungefär en tredjedel av Sudans medborgare humanitärt bistånd, enligt FN. Nu räknar organisationen med att antalet människor i Sudan som kommer att drabbas av akut matbrist kan att öka med upp till 2,5 miljoner om striderna inte upphör.

Flera avtal om eldupphör har redan ingåtts, men inget av dem respekterats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.