Foto: TTVisa alla (4)
Visa alla (4)

FN: Hundratusentals barn svälter i Jemen

Uppdaterad
Publicerad
Miljontals i Jemen är i akut behov av livsmedel, bland dem är 2,2 miljoner barn, enligt UNICEF. Av dem lider 462.000 barn i Jemen av akut undernäring.

Redan i mars i år larmade FN om svält i landet om inte något görs åt situationen. Nu, mer än sex månader senare, har situationen försämrats.

”Alarmerande nivåer”

Starka bilder från det krigshärjade landet på den arabiska halvön visar undernärda och utmärglade barn. Chef för FN:s biståndsorganisation Unocha, Stephen O'brien, besökte landet i början på veckan, och beskriver en svält som nåt katastrofala nivåer.

”#Jemen: Matosäkerhet+undernäring har nått alarmerande nivåer. Sju miljoner människor är osäkra på var deras nästa måltid kommer komma ifrån,” skrev O'brien på twitter.

O'brien skriver även i ett pressmeddelande om sitt besök i Jemen.

”Mitt besök på sjukhuset i Hodeidah var hjärtslitande. Mammor kommer med sina undernärda barn, men det finns helt enkelt inte nog med medicin att behandla dem”, skriver O'brien.

Foto: TT

Inbördeskriget drabbar befolkningen hårt

Sebastian Derle, humanitär rådgivare på Rädda Barnen, menar att blockader, utförda av den Saudi-ledda koalitionen, har försvårat läget för Jemens undernärda barn.

– En luft- och sjö blockad förra året minskade mängden basvaror och humanitärt bistånd i ett av världens minst självförsörjande länder. Redan innan upptrappningen av konflikten var undernäring ett stort problem i Jemen. Även om blockaden är över så har matpriserna skjutit i höjden. Den svåra matosäkerheten till följd av den pågående konflikten har bara förvärrat barns undernäring, säger Derle.

År 2011 sveptes Jemen med i den arabiska våren, och massiva demonstrationer ledde till en högst osäker politisk situation.

Jemen befinner sig i ett inbördeskrig sedan våren 2015. Likt kriget i Syrien är kriget i Jemen otroligt komplicerat, med flera parter involverade.

Framför allt är det Houthirebellerna – som tillhör en gren av shia-islam – och den Saudi-ledda koalitionen som består av bland annat de Förenade Arabemiraterna, Kuwait Qatar och Egypten. Men terrornätverk som Al Qaeda och IS har även ett finger med i spelet.

Saudiarabien anklagar även Iran för att stöda Houthirebellerna – någonting som de förnekar.

Enligt FN har över 10.000 människor dödats, inklusive mer än 3.000 civila, sedan mars 2015.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Jemen

Mer i ämnet