Turkietstödda rebeller riktar en tung kulspruta mot kurdiska posteringar i Manbij-regionen på måndagen. Foto: AP/TT

FN-organ ska granska avrättningsfilmer från turkiska offensiven

Publicerad

I ett filmklipp som sprids på nätet syns rebeller som strider för turkarnas räkning utför avrättningar. Nu ska materialets äkthet granskas. En av de som kan ha avrättats är en känd kurdisk politiker.

FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter (OHCHR) arbetar för att verifiera äktheten i filmklipp där vad som ser ut att vara turkisktrogna rebellgrupper avrättar kurder. Filmerna ska ha spridits i sociala medier.

Enligt den kurdiskledda SDF-alliansen avrättades nio civila under helgen. Ett av offren ska vara en känd kurdisk kvinnlig politiker som drogs ut ur sin bil och sedan avrättas. I ett filmklipp syns vad som ser ut att vara tre kurdiska män, varav en i uniform, som avrättas.

Uppmanar att utreda

OHCHR uppmanar Ankara att starta en oberoende utredning kring händelserna.

FN-organets talesperson Rupert Colville säger enligt TT att Turkiet kan hållas ansvarigt som stat för övergrepp som begås av dess allierade väpnade grupper, så länge som Turkiet i praktiken kontrollerar dessa grupper, eller de insatser som övergreppen sker inom. Han säger också att de skyldiga bör kunna identifieras eftersom de själva verkar ha lagt upp filmklippen på nätet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Turkiets offensiv i Syrien

Mer i ämnet