Hör USA:s FN-ambassadör: ”Vi har fått nog av att försöka få Nordkorea att göra det rätta” Foto: TT

FN:s beslut: Sanktioner mot Nordkorea ska införas

Uppdaterad
Publicerad

FN:s säkerhetsråd har enhälligt röstat för nya sanktioner mot Nordkorea.

När Nordkorea i början på september genomförde sitt sjätte kärnvapentest fick USA nog. Ett förslag om sanktioner mot landet lämnades över till FN:s säkerhetsråd, som strax efter midnatt, natten till tisdagen, enhälligt röstade för nya sanktioner.

Totalförbud för textilexport

– Vi har fått nog av att försöka få Nordkorea att göra det rätta, vi agerar nu för att hindra Nordkorea från att göra fel, säger USA:s FN-ambassadör Nikki Haley.

Sanktionerna innebär bland annat ett totalstopp för landets textilexport och begränsningar av importen av bland annat råolja och naturgas, enligt Reuters.

Inte ute efter krig

Sanktionerna är de hårdaste hittills. Textil var Nordkoreas näst största exportvara 2016, efter kol och andra mineraler. Nästan 80 procent av textilen exporterades till Kina.

”I kombination med tidigare sanktioner har nu mer än 90 procent av Nordkoreas offentligt redovisade exporter från 2016 stoppats”, skrev USA:s FN-delegation i ett uttalande efter att sanktionerna antagits.

USA:s FN-ambassadör, Nikki Haley, påtalade under säkerhetsrådets möte att man inte är ute efter ett krig med Nordkorea och betonade att ”vi har ännu inte passerat punkten där det inte finns någon återvändo”.

Ambassadörer utvisas

Nordkorea har hotat USA, om de driver igenom nya FN-sanktioner, att landet kommer att ”orsaka USA den största smärta och det största lidande som landets någonsin genomlidit i hela dess historia”.

Samtidigt kommer Peru att utvisa Nordkoreas ambassadör i landet i protest mot det nya kärnvapentestet, uppger landets utrikesdepartement. Ambassadören, Kim Hak-Chol, har fem dagar på sig att lämna Peru. Förra veckan kom Mexiko med ett liknande besked.

LÄS MER: ”Med sanktionerna vill man strypa elitens tillgång till utländsk valuta”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet