USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. Foto: TT

Nordkorea varnar USA inför omröstning om FN-sanktioner

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea hotar USA inför dagens omröstning om skärpta FN-sanktioner. En talesperson för landets utrikesdepartement säger att USA kommer att få betala vad det kostar.
– Åtgärderna kommer att åsamka USA den värsta smärtan och lidandet.

I början av september genomförde Nordkorea sitt sjätte kärnvapentest. Därefter har USA skissat på en resolution om skärpta sanktioner mot landet och på måndagen ska FN:s säkerhetsråd ta ställning till förslaget.

TV: Här inspekterar diktatorn vätebomben

USA:s första utkast innehöll ett oljeembargo, exportförbud av textilier samt att diktatorn Kim Jong-Un skulle beläggas med reseförbud och få sina tillgångar frysta. Men diplomater säger till Reuters att förslaget nu har urvattnats för att få Kina och Ryssland, två av de fem permanenta medlemmarna som har vetorätt, med på tåget. Sanktionerna mot Kim Jong-Un har slopats samtidigt som olje- och gassanktionerna har mildrats. Däremot är exportförbudet av textilier kvar.

Betala lämpligt pris

Nu varnar Nordkorea USA för att landet kommer att få betala för att ha gått i spetsen för att driva igenom nya sanktioner.

En talesperson för Nordkoreas utrikesdepartement säger att USA är desperat att manipulera säkerhetsrådet på grund av kärnvapentestet, vilket man kallar en del av ”legitima åtgärder för självförsvar”.

– Om USA till slut riggar den illegala och olovliga ”resolutionen” om hårdare sanktioner, ska DPRK (Democratic People’s Republic of Korea reds. anm.) absolut se till att USA får betala vad det kostar, säger talespersonen i ett uttalande enligt Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KCNA.

Ska tämja brottslingarna

Nordkorea menar att ”världen kommer att bevittna hur DPRK tämjer de amerikanska brottslingarna genom en rad åtgärder som är tuffare än de någonsin har föreställt sig”.

– De kommande åtgärderna som kommer att vidtas av DPRK kommer att åsamka USA den värsta smärtan och lidandet som det någonsin har upplevt under hela sin historia.

LÄS MER: USA föreslår skärpta sanktioner mot Nordkorea

LÄS MER: FN:s säkerhetsråd inför nya sanktioner mot Nordkorea

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet