Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
FN-chef: Ukrainakriget har skapat ”perfekt storm”

FN:s livsmedelschef: ”Ukrainakriget är en perfekt storm”

Uppdaterad
Publicerad

David Beasley är den republikanske guvernören från Carolina som blivit chef för FN:s livsmedelsprogram och mottagare av Nobels fredspris. Han menar att en global svältkatastrof är ett faktum om inte president Putin bryter blockaden av Ukrainas hamnar i Svarta havet.

Amerikanen David Beasley, chef för FN:s livsmedelsprogram, besöker på tisdagen Morgonstudion för att berätta vad kriget i Ukraina betyder för världens tillgång till mat. Eller snarare brist på mat.

– Kriget har skapat en ”perfekt storm” och kan skapa en global matkris. Antalet människor på väg in i undernäring och svält har på några få år ökat från 80 miljoner människor till 320 miljoner människor. Allt fler fattiga människor världen runt svälter ihjäl, säger David Beasley.

Tidigare har Basley bland annat gjort en uppmärksammad vädjan direkt till Rysslands president Vladimir Putin om att bryta blockaden av Ukrainska hamnar i Svarta havet, så att landet kan få igång sin export av bland annat vete, majs och solrosolja. En vädjan han upprepade i Morgonstudion:

– Ukrainska bönder har kapaciteten att förse 400 miljoner människor med mat. Nu har de försvunnit från marknaden och i kombination med högre fraktpriser, dyrare bränsle, dyrare konstgödsel, torka och andra problem skapar det en global matkris.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet