Fokus på vågmästarstaterna när Trump och Biden slutspurtar

Uppdaterad
Publicerad

När USA-valet närmar sig målgång lägger presidentkandidaterna krut på de platser de tror blir avgörande. Donald Trump har ett hektiskt schema och besöker fyra delstater under måndagen medan Joe Biden fokuserar på Pennsylvania och Ohio.

Opinionsmätningarna i USA pekar fortsatt på en nationell ledning för Joe Biden. Men de visar också att det är mycket jämnt i flera delstater och det är därför svårt att dra några slutsatser från de nationella siffrorna.

– Jag kollar på de här falska opinionsmätningarna. Vi kommer att vinna i alla fall, sade USA:s president Donald Trump när han valtalade inför en folksamling på måndagens första stopp, Fayetteville i delstaten North Carolina.

”Fått nog av kaoset”

Under kampanjspurten jagar Donald Trump väljarstöd med ett hektiskt reseschema. I söndags besökte han Florida, Georgia, Iowa, Michigan och North Carolina. De två sistnämnda besöker han även på måndagen, plus att Trump då också åker till Pennsylvania och Wisconsin.

Biden har valt ett lugnare tempo och talar under måndagen i Pennsylvania och Ohio.

– Vi har fått nog av kaoset. Vi är färdiga med tweetar, med vreden och hatet, med misslyckanden och ansvarslöshet, dundrade han i sitt första valtal på måndagen, i Ohio.

Land på helspänn

Det är ett USA på helspänn som går till val och risken för oroligheter är påtaglig. På många håll i landet har butiksinnehavare barrikaderat skyltfönstren med plywoodskivor.

– Amerikanerna förväntar sig kaos, säger SVT:s utrikesreporter Carina Bergfeldt på plats i Washington.

Att många viktiga delstater tycks stå och väga ökar också risken för ett kaosartat efterspel.

– I Pennsylvania säger man redan att advokaterna är de stora vinnarna. Både Bidens och Trumps team har anlitat en stor mängd advokater som förbereder sig på att ifrågasätta och bråka om rösterna i de här viktiga staterna, säger Carina Bergfeldt.

Poströsterna kan ifrågasättas

Dessutom har det rekordstora antalet poströster varit föremål för kontrovers. President Trump har vid flera tillfällen kritiserat systemet för att vara osäkert och antytt att poströsterna kan komma att användas för valfusk.

– Det här har blivit en het potatis i USA och det är en starkt partipolariserande fråga, säger statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson och påpekar samtidigt att tidigare studier visar att fusk med förtidsröstningssystem knappt existerat historiskt.

I årets val kan hela två av tre röster vara avlagda i förtid.

– Det är en klar majoritet som har en tilltro till att det här systemet fungerar så det finns ändå en legitimitet, säger Ekengren Oscarsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.