Valexperten: ”Skiljer bara några procentenheter”

Uppdaterad
Publicerad

Ingenting får gå fel för den sittande presidenten Donald Trump om han ska bli omvald. Vinsten hänger på att han vinner över åtta i nuläget osäkra delstater.

– Ingen opinionsmätning kan ge någon tydlig vinnare i de här delstaterna, i många skiljer det bara några få procentenheter, säger valexperten Henrik Ekengren Oscarsson i Morgonstudion.

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden har ett tydligt överläge i opinionen inför valet i USA på tisdagen.

– Biden har en ledning nationellt som i olika sammanvägningar är sex till åtta procentenheter, säger Henrik Ekengren Oscarsson, valexpert.

Presidentvalet i USA 2020

– Två tredjedelar av alla som röstade i förra valet har redan röstat. Det betyder att det inte finns så många osäkra väljare kvar att försöka övertyga. Det ser man också på valvindarna. Det finns en liten bris i riktning mot Trump, men det är inte som under förra valet då han hade en ganska stark valvind i ryggen.

Valet inte avgjort än

Men utgången är långt ifrån säker. Republikanernas Donald Trump har fortfarande en chans att ta hem segern.

– Trump har den största utmaningen. Han måste ta North Carolina, Georgia och Florida. Han måste vinna Texas, Arizona, Iowa och Ohio för att komma i slagläge för att också ta Pennsylvania. Inget får gå fel under valnatten, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

– Och det är ganska jämnt.

Hör Henrik Ekengren Oscarsson berätta mer om presidentvalet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet