Miljontals britter trotsar det dåliga vädret för att ge sig ut och rösta. Foto: HANNAH MCKAY/ TT

Följ brittiska ödesvalet här

Uppdaterad
Publicerad

Det har kallats ett ödesval – både i fråga om Storbritanniens inrikespolitik och om partiernas syn på brexit. I dag går miljoner britter till valurnorna för att rösta fram sitt nästa parlament. Vallokalerna stänger klockan 22 lokal tid, och strax därefter förväntas resultaten börja trilla in. SVT Nyheter rapporterar direkt hela kvällen – följ vår rapportering här.

SVT rapporterade · Följ brittiska valet här

SNABBGUIDE TILL KVÄLLENS VALRYSARE
• Storbritannien ska i dag rösta fram sitt nästa parlament. Vallokalerna öppnade 06.00 och stänger 22.00, lokal tid. SVT Nyheter sänder direkt från 22:00, svensk tid, med gäster och analyser. 
• Boris Johnson, landets nuvarande premiärminister, hoppas på att få en egen majoritet - för att få igenom brexit.
Fem kandidater står i centrum i kampen om premiärministerposten:
- Boris Johnson, 55 år, ledare för Torypartiet
- Jeremy Corbyn, 70 år, ledare för Labourpartiet
- Jo Swinson, 39 år, ledare för Liberaldemokraterna
- Nicola Sturgeon, 49 år, ledare för Skotska nationalistpartiet (SNP)
- Nigel Farage, 55 år, ledare för Brexitpartiet
• Storbritannien har majoritetsval i enmansvalkretsar, och det finns totalt 650 valkretsar i landet. Det innebär att det i varje krets finns ett mandat för partierna att slåss om. 
16.43
Världens blickar riktas mot Storbritannien och parlamentsvalet. Välkomna till SVT Nyheters direktrapportering - här kan du följa valrysaren hela kvällen.
16.52
Blir det premiärministern och Tory-ledaren Boris Johnson som får fortsätta på sin post - eller petas han av konkurrenterna? Här är de fem partiledarna som väntas göra upp om striden:
 
17.08
En av de störta frågorna i valet är så klart brexit, där Boris Johnson har chansen att få egen majoritet - och därmed få igenom brexit. Lyckas han inte få majoritet kan det bli stökigt, enligt SVT:s utsände reporter Per Anders Engler. Se mer i klippet. 
 
17.13
BBC News kommer att publicera en första vallokalsundersökning i samband med att vallokalerna stänger klockan 22, lokal tid. Det kan ge en första indikation av resultatet.
17.18
Det brittiska valsystemet gör att det är "extremt svårt" att förutspå valresultatet, enligt SVT:s utrikesreporter Anna-Maja Persson. Hon beskriver systemet med den klassiska Abba-låten "The winner takes it all". 
17.25
Vad har den klassiska julfilmen "Love Actually" med parlamentsvalet att göra? Med Hugh Grant i spetsen har filmen och skådespelaren kommit att spela en huvudroll i valet – i en kampanj för taktikröstande. Se mer i klippet.
 
17.36
Kvällens val är Storbritanniens tredje parlamentsval på mindre än fem år, uppmärksammar BBC News.
17.38
Vallokalerna i de 650 valkretsarna finns i England, Wales, Skottland och Nordirland. I varje valkrets finns en parlamentsplats.
17.40
"Ovanligt många obeslutsamma väljare har sagt att de förmodligen bestämmer hur de ska rösta först under själva valdagen."
Anna-Maja Persson, utrikesreporter på SVT. Läs hela hennes analys här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brexit

Mer i ämnet