Se de snabba smuggelbåtarna i Gibraltarsundet som kan rymma 4 000 kilo hasch. Foto: Den spanska knarkkusten/BBC

Följ med i helikoptern som bevakar Europas port för droger

Publicerad

Sundet mellan Marocko och Spaniens solkust är en av Europas största ingångsportar för narkotika. Där spanar spansk gränspolis varje dag från helikopter i ett försök att få stopp på smugglare. 

– Den här månaden har vi oftast hittat en båt full med hasch varje dag, säger en av de spanska gränspoliserna.

I infiltratörsoperationen ”Costa” dömdes förra veckan två män till långa fängelsestraff för omfattande narkotikasmuggling till Stockholm från södra Spanien. I dokumentären Den spanska knarkkusten får vi se att drogerna som tillslut hamnar i Sverige sällan tillverkas i Spanien, utan ofta anländer genom Gibraltarsundet till den spanska solkusten.  

I det här området smugglas två av de vanligaste drogerna in: Kokain via fraktfartyg från Sydamerika och cannabisprodukter via motorbåt från Marocko.  

Last med 4 000 kilo hasch 

På endast tio minuter kan smugglarna ta sig över det 13 kilometer korta sundet, enligt den spanska polisen Guardia Civil. Motorbåtarna, utrustade med trippla motorer, kan frakta upp till 4 000 kilo hasch med ett gatuvärde på 5,5 miljoner pund.  

– Den här sortens motorbåtar är nu olagliga i Spanien. För att inte få dem konfiskerade håller de sig på havet, säger en av helikopterpiloterna. 

Se hela dokumentären Den spanska knarkkusten tisdag den 23 mars klockan 22.15 i SVT2, eller redan nu på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.