Folket i Idlib förbereder sig för regimoffensiven

Uppdaterad
Publicerad

Idlib väntas bli platsen för Syrienkrigets sista stora slag, något som oroar de miljoner civila som bor i provinsen. Hundratusentals försöker fly från området men många stannar också kvar och förbereder sig för regimoffensiven.

Häromveckan kom uppgifter om förberedelser för en offensiv för att återta Idlib som är den sista provinsen i Syrien som till stor del kontrolleras av rebellerna. Presidenten Bashar al-Assad har med stöd av Ryssland och Iran kunnat närma sig sitt mål; att återta hela Syrien.

Mer än tre miljoner människor bor i Idlib, många är flyktingar, och de oroar sig nu inför vad som sägs bli det sista stora slaget. De som är kvar i provinsen förbereder sig med de medel de har för att skydda sig mot attacken.

– Våra skyddsrum övergavs under vapenvilan som varande under sex eller sju månader. Men nu förbereder sig folk igen, berättar Ahmad Abdul Hakeem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet