Anders Tegnell menar att det ännu inte finns anledning att känna sig oroad hemma i Sverige. Foto: Salvatore Di Nolfo/TT/Folkhälsomyndigheten

Folkhälsomyndigheten: “Det vi gjort hitintills har fungerat bra”

Uppdaterad
Publicerad

Än är det inte försent att stoppa coronavirusets spridning, menar Folkhälsomyndigheten.
– Kampen är inte förlorad än, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

WHO höll under fredagen en presskonferens där de varnade för att det snart kan vara försent att stoppa spridningen. De menar att trots den i sammanhanget relativt småskaliga spridningen av viruset utanför Kina, måste det ageras omedelbart. 

– Vi har fortfarande möjlighet att stoppa spridningen, men fönstret är på väg att stängas, sade Världshälsoorganisationens (WHO) chef Tedros Adhanom Ghebreyesus under presskonferansen. 

Anders Tegnell, statsepidemiolog folkhälsomyndigheten, säger till SVT Nyheter att han inte tror att uttalandet är så alarmistiskt som det låter, utan är taget ur sitt sammanhang.

– Jag tror snarare att han pekar på behovet att inte släppa taget om detta. Det kommer att kräva fortsatta resurser, men vi måste fortsätta att anstränga oss, säger han till SVT Nyheter. 

Inget hot

Anders Tegnell anser att det ännu inte finns anledning att känna sig oroad i Sverige.

– Jag tycker inte att vi har något överhängande hot, det vi gör nu håller emot smittspridningen bra och har fungerat hitintills. Kampen är inte förlorad än. Vi har goda förhoppningar om att det kan fortsätta fungera, säger han. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer