”Folkomröstning om Krim olaglig”

Publicerad

Söndagens folkomröstning om att ansluta Krim till Ryssland är olaglig, anser chefen för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE.

–I sin nuvarande form är folkomröstningen (...) i strid med Ukrainas konstitution och måste betraktas som olaglig, säger Didier Burkhalter.

OSSE kommer inte att skicka några observatörer till omröstningen, som utlysts av halvöns lokala parlament. Ukraina har krävt att folkomröstningen ställs in.

Inget militärt ingripande

Ukraina kommer inte att ingripa militärt om Krim beslutar sig att bryta sig loss.

–Vi kan inte inleda en militäroperation i Krim, eftersom vi i så fall skulle blotta den östra gränsen och Ukraina skulle vara oskyddat, säger interimspresidenten Oleksandr Turchynov i en intervju med nyhetsbyrån AFP.

Han avfärdar söndagens folkomröstning som en ”bluff”.

–Det som de kallar för en folkomröstning kommer inte avgöras i Krim, utan i Kremls kontor.

Enligt Turchynov har de ryska ledarna konsekvent vägrat alla försök till dialog från det nya styret i Ukraina.

–De vägrar all kontakt på utrikesminister- och hög regeringsnivå, säger Oleksandr Turchynov till AFP.

Flottövning i Svarta havet

Den gemensamma flottövning, med deltagande från USA, Bulgarien och Rumänien, som sedan tidigare varit planerad i Svarta havet är nu i gång, meddelar myndigheter i Sofia.

Övningen sköts i tisdags upp med hänvisning till dåligt väder.

Från USA:s håll deltar bland annat USS Truxtun, en jagare baserad i Italien. Övningsområdet ligger bara några tiotal landmil sydväster om Krim-halvön.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krimkonflikten

Mer i ämnet