Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pappan som dömts för vållande till annans död efter sonens skjutning mottar domen i den amerikanska rätten. Foto: BILL PUGLIANO

Föräldrar döms för sonens skolskjutning

Uppdaterad
Publicerad

En 15-årig amerikansk pojke sköt ihjäl fyra personer med sin pappas vapen. Pappan döms nu för vållande till annans död. Även pojkens mamma har dömts för dådet.

Pojken sköt ihjäl fyra elever i en skola i Michigan, USA i november 2021. Vapnet som han använde hade köpts av pappan fyra dagar före skjutningen och åklagaren menar att det inte förvarades på ett tillräckligt säkert sätt. Mamman hade i sin tur tagit med sonen på skjutövning. Hon dömdes för vållande till annans död i februari.

Skrev ”blod överallt”

Föräldrarna borde ha reagerat på sonens beteende och insett att allt inte stod rätt till, menar åklagaren. 15-åringen ritade bland annat en teckning av en pistol och en skadad man på en matematikuppgift.

Han skrev också ”blod överallt” och ”hjälp mig”. Bara några timmar senare drog han upp pistolen ur sin ryggsäck och började skjuta. Två flickor, 14 och 16 år gamla, samt två pojkar, 16 och 17 år gamla, sköts ihjäl och ytterligare sju personer skottskadades.

Livstidsstraff

Det är första gången som föräldrarna till ett barn som utfört en skolskjutning döms för sina barns gärningar i USA. Domen tros leda till att föräldrar till andra skolskyttar i framtiden kan komma att ställas inför rätta.

Sonen, som nu är 17 år, avtjänar ett livstidsstraff för mord och terrorism.

Föräldrarna riskerar nu upp till 15 års fängelse. Straffet bestäms den 9 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.