• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

WikiLeaks-grundaren Assange fotograferad tidigare i maj när han var på väg från rätten. Foto: AP/TT

Formell begäran från USA att Assange utlämnas

Uppdaterad
Publicerad

USA:s justitiedepartement har nu lämnat in en formell begäran om att Storbritannien lämnar ut Wikileaksgrundaren Julian Assange, som bland annat misstänks för att ha brutit mot landets spionerilagar.

– Vi har nu tagit emot den kompletta begäran om utlämning, säger en talesperson för det brittiska departementet för inre säkerhet, till Reuters.

Julian Assanges advokater har ännu inte kommenterat begäran från USA.

Fallet Assange

Assange avtjänar ett fängelsestraff på 50 veckor för att 2012 ha brutit mot borgensbestämmelser sedan Sverige begärt honom häktad för sexualbrott.

I april 2010 publicerade Wikileaks en video från en amerikansk helikopterattack där flera civila skjuts ihjäl i Irak – en händelse som dittills tystats ned. Därefter fortsatte Wikileaks att publicera hemliga amerikanska dokument, främst om USA:s förehavanden i Afghanistan och Irak.

Källa: kan ta fler år

Enligt det amerikanska åtalet samarbetade Assange med den tidigare underrättelseanalytikern Chelsea Manning för att få tillgång till de hemliga dokumenten.

Storbritannien kommer nu att överväga USA:s utlämningsförfrågan och en eventuell ny begäran från Sverige. En källa till Reuters säger att det kan ta två till fem år för den amerikanska begäran att godkännas, rapporterar nyhetsbyrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Assange

Mer i ämnet