Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Invånare i staden Tjaplyne är i storg sorg efter robottatacken. Möt Sergiy i videon som förlorade sin elvaåriga son. Foto: SVT

Minst 25 döda efter rysk robotattack mot tågstation

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Ukraina förutsåg ryska attacker och därför ställde in firandet av sin självständighet slutade dagen i en massaker. Ett stort antal civila miste livet i en ryskt artilleriattack mot staden Tjaplyne i regionen Dnipropetrovsk.

Flera raketer träffade bland annat järnvägsstationen i den lilla staden. Minst 25 människor dödades och 35 skadades. Bilder visar utbrända och  förvridna tågvagnar, en totalförstörd bil och privata bostadshus och andra byggnader som förvandlats till ruiner. BBC uppger på torsdagen att ett av offren är en sexårig pojke. Dessutom brändes fem personer ihjäl inuti en bil som fattade eld.

Ytterligare ett offer är en 11-årig pojke som befann sig i sitt hem när huset träffades av en exploderande projektil. Tryckvågen kastade ut pojken genom ett fönster där han hamnade under rasmassorna på gården. När pojken väl hittades var han död. Kvar bland bråten sitter hans pappa Sergiy i bottenlös förtvivlan.

– Ingen visste att han låg här ute. Vi trodde att han hamnat uppe på taket. Om vi bara hade letat här från början...

Efter en lång tystnad erkände Rysslands försvarsdepartement att deras styrkor låg bakom attacken och att målet var ett militärt transporttåg, rapporterar Reuters.

Slutade i tragedi

Självständighetsdagen slutade, precis som befarat, i tragedi. I Ukraina var allt firande inställt, men runt om i Västvärlden uppmärksammades den desto mer med flaggmanifestationer och högstämda tal. Därför blev förstämningen i FN:s säkerhetsråd stor när Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj tog till orda via videolänk:

– Jag har just fått information om en rysk robotattack mot en järnvägsstation i Dniproregionen. Fyra vagnar brinner.

Under onsdagskvällen och torsdagförmiddagen steg antalet dödsoffer successivt från 15 till 25 personer. Attacken mot Tjaplyne är sannolikt den blodigaste hittills under kriget, näst efter bombningarna av teatern i Mariupol och järnvägsstationen i Kramatorsk.

Omvärlden har reagerat med avsky och fördömt Rysslands attacker mot civila mål som ett sätt att få Ukrainas försvare att ge upp. Sveriges utrikesminister Ann Linde skriver i ett Twitterinlägg på onsdagskvällen:

”Våra tankar går till de skadade och familjerna till de som mist livet”.

Nya attacker

Ryska raketartilleri har fortsatt skjuta mot mål i Ukraina under natten och in på torsdagen. Minst åtta personer har skadats i Synelnykov-distriktet i centrala Ukraina, uppger Kiev Independent. Även orter i Nikopol i söder har angripits tunga granater. En rysk kryssningsrobot sköts ned av ukrainskt luftvärn nära Dnipro.  Ett antal kraftiga explosioner har skakat Visjhhorod norr om huvudstaden Kiev, men det saknas fortfarande uppgifter om skador, rapporterar Guardian.

I de ryskockuperade delarna av Donetsk regnade granater på onsdagen ner nära ett köpcentrum i en attack som Ryssland beskyllde Ukraina för, men som Ukraina kallade en falsk flagg-operation genomförd av ryska förband.

Fem bilder som skildrar krigets grymhet i Ukraina       

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.