Forskare kritiska till Tysklands katastrofhantering

Uppdaterad
Publicerad

Antalet döda i översvämningarna forsätter att stiga. I det värst drabbade landet Tyskland har mer än 100 personer mist livet. Nu kommer kritik från forskare mot att Tyskland misslyckats med att evakuera.

 – Vi visste att något stort skulle hända. Alla prognoser sa det, men budskapet nådde inte fram, säger Hannah Cloke, professor i hydrologi.

Enligt det europeiska varningssystemet för översvämningar, EFAS, var de känt att det fanns risk för kraftiga översvämningar, och varningar hade gått ut.

– EFAS, utfärdade en varning för extremt stora flöden, vilket innebär att det finns risk för människors liv. Vi måste kunna förvänta oss av lokala myndigheter att de göra mer för att evakuera människor från riskområden, säger Giuliano di Baldassarre, professor i hydrologi och chef för svenska Centrum för naturkatastroflära.

Klimatkrisen

”Så många människor borde inte dö”

Hannah Cloke, professor vid University of Reading i England, har varit med och utvecklat varningssystemet för översvämningar. När hon tittar på bilder från förödelsen från de drabbade områdena, så blir hon ledsen och upprörd.

– Det är fruktansvärt vad som händer i Tyskland. Så många människor borde inte dö i översvämningar år 2021. Vi har teknik för att utfärda tidiga varningar. Det måste vidtas åtgärder, så att det inte händer igen, säger Hannah Cloke.

Undvik bilen och källaren

Men det handlar inte bara om att nå fram med varningar, utan också om att myndigheter måste informera om hur man ska bete sig. Bilen är ett ställe där man exempelvis inte ska befinna sig när vattnet kommer, ett annat är källaren.

– Vi har sett människor dras ut ur källare. Det måste finnas bättre information, så att människor vet att de inte ska befinna sig i en källare.

Tidig evakuering i Belgien

Översvämningarna har också drabbat exempelvis Belgien hårt, men där togs tidigt ett beslut om evakueringar. Att det dröjde på många ställen i Tyskland innan evakueringsarbetet satte igång, kan enligt Hanna Cloke bero på att en central samordning troligtvis har saknats.

– På vissa ställen fungerade evakueringen bra, men det saknades nog en nationell samordning över hela landet, säger professor Hannah Cloke.

I ett förändrat klimat riskerar det här problemen att öka och det ställer större krav på samhällets beredskap.

– Vi kan inte förhindra översvämningar helt, men vi kan förhindra dödsfall, säger professor Giuliano di Baldassarre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet