Forskare världen över engagerar sig för dödsdömde Djalali

Uppdaterad
Publicerad

Den dödsdömde svensk-iranske forskaren Ahmadreza Djalalis öde uppmärksammas i en unik direktsändning där 165 forskare från 23 länder deltar i  24-timmars Youtube-sändning.

Ahmadreza Djalali dömdes till döden i Iran 2017, och har sedan dess suttit fängslad i landet. Hans fall har väckt stor uppmärksamhet och flera utländska myndigheter och Nobelpristagare har engagerat sig för Djalalis omedelbara frisläppande. 

– Han dömdes utan några som helst bevis och hans liv är i extrem fara, säger Paolo Pomati vid universitetet i Piomonte.

Fallet Djalali

Det är det italienska universitetet som nu organiserar maratonsändningen ”Scientific & Academic Marathon for Ahdmadreza Djalali”. Djalali har varit forskare och lärare i bland annat katastrofmedicin vid universitetet i Piomonte.

– Det här maratonet har tre syften; att rädda livet på Djalali och få honom frigiven, att säga nej till dödstraff i alla länder, och att arbeta för att forskningen ska vara fri från all påverkan, säger Paolo Pomanti.

Hustruns hopp om myndigheterna

Djalali greps efter en konferens i Iran 2016. Hans hustru Vida Mehrannia är tacksam för allt stöd och hoppas att maratonsändningen bidrar till makens frigivning. 

– Det finns en stor risk att dödsstraffet verkställs. Vi kommer kämpa varje dag för att han ska släppas fri, säger hon i direktsändningen.

Detta är fallet Djalali

Ahmadreza Djalali är läkare och forskare i katastrofmedicin. Han är iransk och svensk medborgare. Han har bott i Sverige med fru och två barn sedan 2009, med undantag för ett par år i Italien, och hade före medborgarskapet permanent uppehållstillstånd i Sverige. Djalali disputerade i katastrofmedicin vid Karolinska institutet 2012.

Djalali greps av underrättelsetjänsten i Iran den 25 april 2016, när han var i landet för att delta i seminarier om katastrofmedicin på inbjudan av universitet i Iran. Han hade vid flera tidigare tillfällen rest till Iran utan problem.

Den 26 december 2017 inledde Djalali en hungerstrejk, sedan myndigheterna försökt att tvinga honom att skriva under ett erkännande om att han är spion.

I oktober 2017 sade den allmänne åklagaren i Teheran, utan att uttalat nämna Ahmadreza Djalali, att den ”svarande” hade haft flera möten med Mossad (Israels underrättelsetjänst) och gett dem känslig information om Irans militär- och kärnkraftsanläggningar i utbyte för pengar och uppehållstillstånd i Sverige. Djalali dömdes till döden.

Det bevis som anförs mot honom är ett erkännande som påstås ha tvingats fram under hot.

Källa: Amnesty Sverige

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Djalali

Mer i ämnet