Den australiska tankesmedjan och forskningsinstitutet ASPI har publicerat flera studier som visar hur Kina och dess kommunistparti trategiskt utökat sin datainsamling världen över. Foto: TT

Forskare: Tiktok del av Kinas auktoritära maktutövning

Uppdaterad
Publicerad

Studier vid forskningsinstitutet ASPI visar att Kina strategiskt utökat sin datainsamling världen över.

– Med hjälp av tekniken skyddar och utökar det kinesiska kommunistpartiet sin makt även utanför Kina eftersom hoten mot dess makt är globala, säger forskaren och analytikern Samantha Hoffman.

I år har Samantha Hoffman och hennes kollegor vid australiska tankesmedjan och forskningsinstitutet ASPI publicerat flera studier där de visar hur Kina och dess kommunistparti mycket medvetet och strategiskt utökat sin datainsamling i massiv skala världen över med syfte att säkra makten för partiet.

Enligt forskarna är målet för enpartistaten Kina att forma, hantera och kontrollera dess globala maktutövningsmiljö så att allmänhetens inställning är gynnsam i förhållandet till partiets intressen.

Kontrollerar ”digitala platser”

ASPI publicerade i våras en interaktiv karta där det framgår att Kina kontrollerar över 1700 så kallade digitala platser utanför Fastlandskina. Det handlar om ett drygt 50-tal 5G-nät, ett hundratal kraftiga digitala kablar, över 300 datacenter, 125 digitala forskningscentra, över 300 telekommunikationsföretag etcetera. Hon har också specialgranskat teknikföretag där hon visar hur kommunistpartiet styr bolagen i detalj.

– Jag är mest orolig över datainsamlingen och hur den bidrar till det kinesiska kommunistpartiets förmåga att förstå till exempel hur människor fattar beslut, eller förstå stämningar bland allmänheten i till exempel Sverige och Australien och använda den informationen för att forma propaganda.

Tiktoks och andra IT-företags ansikts- och röstigenkänningssystem är en viktig del av detta, anser Samantha Hoffman.

Ställer inte upp på intervju

SVT har skickat en intervjuförfrågan till Tiktoks kinesiska ägarbolag Bytedance som har sitt huvudkontor i Kina. Bland annat vill vi veta hur bolaget använder data från svenska barn och vilket inflytande kinesiska staten och kommunistpartiet har över bolaget. En person som heter Jane svarar att man inte ställer upp på någon intervju men att bolaget inte lagrar användardata i Kina.

”Tiktoks användardata lagras i USA med backup i Singapore via industriledande tredje part”, är det enda bolaget skriver i ett mail.

I en kommentar till amerikansk media i oktober skrev bolaget att ”Vi står inte under inflytande från någon utländsk regering, inklusive den kinesiska”.

Att Tiktok eller kinaägda tech-bolag inte lagrar användardata på Fastlandskina motsäger inte, enligt Samantha Hoffman, att kinesiska staten har kontroll över bolaget eftersom bolagen oftast samarbetar med och delar information med andra kinesiska bolag som till exempel Huawei och Alibaba med dess molntjänster.

– Det är ett enormt ekosystem av företag som samarbetar och jag ser detta upprepas gång på gång, säger Samantha Hoffman.

”Måste delta i underrättelsearbete”

Hon nämner också att kinesiska lagar som nationella säkerhetslagen, nationella underrättelselagen, den utländska NGO-lagen och många andra lagar medför att kinesiska individer och företag är ansvariga för statssäkerheten.

– Ett företag måste delta i underrättelsearbete om de tillfrågas. Och inte bara delta utan också dölja deltagandet eftersom bolagen inte har laglig rätt att berätta offentligt om underrättelsearbete, säger Samantha Hoffman.

Dessutom måste varje kinesiskt bolag ha en partikommitté, partimöten och en lokal partisekreterare. Vilket enligt Samantha Hoffman ytterligare visar hur partiet kontrollerar teknikbolagen.

Kinesisk doldis världens högst värderade ”start-up”-bolag

Appen Tiktok gick i år om konkurrenter som Whatsapp och Facebook som världens mest nedladdade applikation inom Apple-systemet. Antalet användare är nu över en miljard. Tiktoks moderbolag, kinesiska Bytedance, med grundaren och vd Zhang Yiming, värderades redan för ett år sedan till cirka 750 miljarder kronor. Det är mer än vad till exempel den högt värderade taxiappen Uber värderades till vid samma tidpunkt. Summan gör Bytedance till världens högst värderade onoterade teknikbolag.

Bytedance är i USA och Europa ett relativt okänt bolag, trots framgångarna för Tiktok. I Kina har bolaget den populära nyhetsappen Toutiao och Tiktoks systerapp Douyin. Bolaget publicerar ingen offentlig årsredovisning och på hemsidan finns bara Zhang Yiming nämnd under fliken ledning.

36-åringen Zhang Yiming, som grundade Bytedance 2012, uppskattas vara värd runt 130 miljarder kronor vilket skulle göra honom till en av Kinas rikaste personer.

Bland de banker och investmentbolag som investerat i Bytedance finns två Hongkong-banker, japanska Softbank och statliga Bank of China.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.