Förstörelsen gränslös och våldet fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Vägen mot fronten i västra Mosul går genom trånga gator och sönderbombade kvarter. Kriget i Mosul är långtifrån över och här återstår fortfarande långa strider.

Soldaterna sitter trångt i den skottsäkra militärjeepen. Omkring oss viner sandstormen och det finns en oro i luften, eftersom IS just genomfört en offensiv i området. Inget kvarter är riktigt säkert här, trots att området befriades för en dryg vecka sedan.

– IS anfaller oss med självmordsbombare och krypskyttar. De skadar också våra fordon genom att skjuta mot däck och kylare. Det gör det svårt för oss att avancera, berättar soldaten Kadum al Aliawy.

Foto: Niclas Berglund/SVT

Krypskyttar kan gömma sig överallt

Det är en kuslig färd. Här finns alla möjligheter för krypskyttar att gömma sig kvar i de tusentals övergivna husen.

Och gatorna är trånga och all bråte gör det tidsödande att avancera. Säkerheten är samtidigt ständigt en avvägning.

LÄS MER: Här återförenas familjen efter flykten

– Jag är väldigt sorgsen eftersom jag aldrig trodde det här skulle ske i mitt land. Gud måste straffa terroristerna, säger Ahmed Ali, som sitter högst upp på vårt fordon för att övervaka området.

Foto: Niclas Berglund/SVT

Självmordsbombarna skrämmer

När vi när fronten slår en stank av död emot oss. En rutten kropp, med el-kablar knutna runt fotlederna ligger på en trottoarkant. Kvarlevorna sägs vara resterna av en terrorist som anslutit från Marocko, för att bygga det kalifat som nu är på väg att rämna. Hela tiden skär ljudet av rasande strider genom luften. Framför oss ligger en skola som just nu utgör den absoluta fronten mellan IS och de Irakiska trupperna.

– IS har gjort flera försök att återta skolan från oss, men vi möter dem med tung beskjutning, säger Kadum al Aliawy. Han är en 22-åring som nu slagits mot terrorn i fyra år.

LÄS MER: Sista etappen inledd i slaget om Mosul

– Det här är min stad, mitt hem. Jag är här för min familjs skull, men självmordsbombarna skrämmer mig, berättar Kadum. Han står där i ett fönster, på andra våningen med sitt automatgevär och blickar ut över skolgården. Hans uppdrag är att skjuta vid första misstanke. Men IS genomför de flesta av sina attacker under natten eller gryningen.

Foto: Niclas Berglund/SVT

Det blodiga kriget fortsätter

Som ofta i krig är de flesta av soldaterna väldigt unga. De vet att de sätter sina liv på spel och i den här krigszonen kan allt hända. Ingen, eller väldigt få, hade räknat med att Islamiska staten skulle lyckas behålla sin kontroll över Mosuls stadskärna så här länge. Men så länge som 200 000 civila finns under deras kontroll kommer det blodiga kriget att fortsätta.

LÄS MER: Uppgift: Tusentals kroppar i slukhål – IS kan ligga bakom

– Nästa år hoppas jag att allt är helt över här. Allt måste bli bättre och inte en enda terrorist ska finnas kvar här. Först då har mitt land en framtid, säger soldaten Ahmed Ali.

Foto: Niclas Berglund/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.