Arkivbild från 15 februari 2017. Irakiska styrkor vid en massgrav utanför Mosul. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

HRW: Jättelik IS-massgrav i slukhål

Uppdaterad
Publicerad

Terrorgruppen IS kan ha dumpat tusentals kroppar i ett sjunkhål nära Mosul, uppger människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW). Platsen minerades sedan.

HRW har pratat med flera vittnen som sett massavrättningar vid sjunkhålet, som kallas Khafsa, och uppger att det kan vara den största massgraven hittills som upptäckts i Irak och Syrien.

Talat om avrättningar

Sjunkhålet är omkring 35 meter brett. Enligt invånare i Mosul och byar utanför staden har IS-medlemmar pratat om avrättningar av före detta poliser, före detta soldater i irakiska säkerhetsstyrkor och personer ur sunnistyrkan Sahwa, som stred mot extremister mellan 2007 och 2008.

Irakiska styrkor tog kontroll över platsen i mitten av februari, enligt organisationen. HRW har varit vid platsen, men har inte kunnat inspektera den närmare då IS har minerat området. En improviserad sprängladdning vid hålet dödade en journalist och tre soldater i de irakiska säkerhetsstyrkorna den 25 februari.

Grotesk symbol

”Den här massgraven är en grotesk symbol för ISIS grymhet och depraverade uppträdande – ett brott i monumental skala. Att lägga landminor i massgraven är uppenbarligen ett försök av ISIS att tillfoga irakierna maximal skada”, säger HRW:s Mellanösternchef Lama Fakih i ett pressmeddelande, syftande på IS.

HRW har pratat med fem vittnen som berättat att IS vid ett tillfälle i juni 2014 förde fyra lastbilslaster med bakbundna män med förbundna ögon till sjunkhålet, som ligger omkring åtta kilometer söder om västra Mosul.

Där ska de flesta av männen ha radats upp vid kanten och skjutits så att de föll ner i hålet. Ett annat vittne berättar om ett tillfälle tidigt under 2015, då elva fryslastbilar med människor förts till platsen för avrättning.

Boende i närheten berättade om en fruktansvärd stank, som de klagade för IS om. Som svar fylldes sjunkhålet igen.

Källa: HRW

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Slaget om Mosul

Mer i ämnet