Den japanska journalisten Jumpei Yasuda har tidigare kidnappats i Irak. Bilderna är från frigivningen 2004. Jumpei Yasuda är till höger om bilden. Foto: Katsumi Kasahara/AP

Japansk journalist dök upp i ny video – ska ha kidnappats

Uppdaterad
Publicerad

Den japanska journalisten Jumpei Yasuda, som försvann i Syrien för tre år sedan, misstänks ha kidnappats av Nusrafronten. Nu har han dykt upp i ett nytt videoklipp.

Jumpei Yasuda reste till Syrien för att bevaka inbördeskriget 2015. Därefter ska han, enligt misstanken, ha kidnappats av Nusrafronten, som i dag kallar sig Hay’at Tahrir al-Sham och som är kända för att kidnappa utländska medborgare och kräva lösensumma.

Under fredagen dök Jumpei Yasuda upp i en ny video som sändes av den japanska tv-kanalen Nippon News Network. Enligt dem ska videon ha levererats av en person med kopplingar till Hay’at Tahrir al-Sham. Det rapporterar New York Times.

Vill träffa sin familj

Klippet har spelats in vid flera tillfällen, bland annat i oktober 2017, och det är därför oklart om den visar hur Jumpei Yasuda mår i dag. Nippon News Network ska inte heller ha visat hela klippet.

I videon säger Jumpei Yasuda, som ser ut att ha åldrats, bland annat att han vill träffa sin familj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.