På fredagen uttalade sig ledaren för det nordirländska unionistpartiet DUP (Democratic Union Party), Arlene Foster i BBC radio. Hon säger att hon inte kan stödja brexitplanen som lagts fram och att de kan tänkta sig dra tillbaka sitt stöd. Foto: Rui Vieira/AP/TT & Ben Stansall/AFP/TT

DUP-ledare: Vi kan inte ställa oss bakom brexit i nuläget

Uppdaterad
Publicerad

En av de hetaste frågorna gällande brexit är gränsen mot Irland. Nu ser det ut som Arlene Foster, ledaren för det nordirländska unionistpartiet DUP, kan sätta käppar i hjulet för premiärminister Theresa Mays avtal.

”Vi kan inte stödja brexitplanen som lagts fram”, säger Arlene Foster till BBC.

Storbritannien kan inte hoppas på en bättre överenskommelse från EU-kommissionen om parlamentet inte godkänner brexit-utkastet. Det menar premiärminister Theresa May.

– Om parlamentet röstar emot utträdesavtalet nästa månad kommer det enbart leda till mer osäkerhet, sa May under en inringning till BBC News.

Brexit

Men May valde att avstå från att svara på frågan gällande huruvida Storbritannien kommer att klara sig utan EU.

– Det kommer att bli annorlunda.

May är beroende av DUP

På fredagen uttalade sig ledaren för det nordirländska unionistpartiet DUP (Democratic Union Party), Arlene Foster i BBC radio. Hon säger att hon ”inte kan stödja brexitplanen som lagts fram” och att de kan tänkta sig dra tillbaka sitt stöd.

– Istället för att slösa tid på en uppgörelse som inte kommer få stöd, vore det inte bättre att använda tiden för att få till ett bättre avtal, säger Arlene Foster till BBC news.

Blir det så är det problematiskt för Theresa May då hennes regering är beroende av stöd från partiet eftersom man inte har egen majoritet.

Toppmöte i Bryssel

På söndag kommer EU och Storbritannien att försöka enas om ett utträdesavtal och en politisk deklaration om framtida relationer mellan parterna.

Det finns dock ännu en del olösta problem gällande Gibraltar. Regeringen i Madrid kräver tydliga skrivningar om att frågor om halvön efter brexit ska avgöras via samtal mellan Storbritannien och Spanien, inte mellan Storbritannien och EU.

I veckan flaggade premiärminister Pedro Sánchez att han kommer säga nej till hela brexituppgörelsen – om han inte får gehör det vill säga.

”Om det inte blir någon ändring kommer vi att stoppa brexit”, twittrade spanjoren på torsdagskvällen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet