Therese May säger att den politiska deklarationen och utträdesavtalet som förhandlats fram uppfyller landets önskemål, bland annat om att få stopp på den fria rörligheten och ta tillbaka ansvaret för lagstiftning. Foto: HO / PRU / AFP

Avtal nära om brexit – Spanien har avgörande

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen bekräftade Storbritanniens premiärminister Theresa May att en uppgörelse nåtts mellan Storbritannien och EU-kommissionen. Det återstår dock att se om Spanien säger ja vid extratoppmötet på söndag.

Det första beskedet om en uppgörelse kom från Donald Tusk, EU:s permanente rådsordförande, via Twitter på torsdag förmiddag. Där klargör han att ett utkast på den politiska deklarationen skickats till medlemsländerna och godkänts på förhandlingsnivå. 

Något som senare bekräftas av premiärministern i det brittiska parlamentet.

Brexit

– Utkaststexten är en bra uppgörelse för vårt land och våra partner i EU, sade May.

Samtidigt poängterade hon att den politiska deklarationen och utträdesavtalet som förhandlats fram uppfyller landets önskemål, bland annat om att få stopp på den fria rörligheten och ta tillbaka ansvaret för lagstiftning.

– Utkaststexten hedrar britternas röst genom att ta kontroll över våra gränser, lagar och pengar. Samtidigt som vi skyddar våra jobb, säkerhet och landets integritet, sade May.

Dock räknar hon ändå med ett nära samarbete med EU på många områden.

– Den text som vi nu har enats om kommer att skapa ett nytt frihandelsområde med EU, sade May.

”Partiets misslyckande”

Oppositionen i Labour var dock inte imponerad, vilket inte bådar gott för det godkännande som senare måste till i det brittiska parlamentet.

– De här 26 sidorna är ett testamente över Konservativa partiets misslyckande. De representerar det sämsta av alla världar, sade Jeremy Corbyn.

Lovar skydda Gibraltar

De senaste dagarna har osäkerheten varit stor kring både utträdesavtalet och den politiska deklarationen, inte minst på grund av starka spanska åsikter om det brittiskt kontrollerade Gibraltar. Regeringen i Madrid kräver tydliga skrivningar om att frågor om halvön efter brexit ska avgöras via samtal mellan Storbritannien och Spanien, inte mellan Storbritannien och EU.

Samtidigt upprepar Theresa May att London inte kommer att vika sig om Gibraltars ställning.

– Jag vill göra en sak helt klar: Gibraltars brittiska suveränitet kommer att skyddas, sade May i parlamentet.

Politiska deklarationen

Den politiska deklarationen kommer att utgöra grunden för de förhandlingar om handelsavtal som ska inledas så fort Storbritannien formellt lämnat EU, den 29 mars 2019.

Deklarationen ska antas parallellt med utträdeavtalet som man preliminärt enades om förra veckan. Vilket bland annat omfattar rättigheter för EU-medborgare i Storbritannien, gränsfrågorna på Irland samt Storbritanniens ”slutnota” för EU-utträdet.

I en uppdatering av utträdesavtalet skrivs det in att den övergångsperiod som ska underlätta det brittiska utträdet kan förlängas i maximalt ett eller två år , det vill säga till den 31 december 2022, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet