Nils Bildt i Fox News. Foto: Skärmdump, Fox News

Fox News: Därför använde vi Nils Bildt som expert

Uppdaterad
Publicerad

Den i Sverige okände Nils Bildt har väckt förvirring när han som expert i ett program i amerikanska Fox News kommenterade svensk invandringspolitik. Bildts medverkan i programmet kom sig av ett tips till bokarna, enligt producenten.

I The O’Reilly Factor i Fox News presenterade Nils Bildt  som ”nationell säkerhetsrådgivare”. Men svenska myndigheter känner över huvud taget inte till honom.  Efter president Donald Trumps uppmärksammade uttalande om ”vad som hände i Sverige i natt” har detta spätt på förvirringen ytterligare.

Under intervjun i programmet kopplade Nils Bildt invandringen med sociala problem i Sverige.

”Kontrollerades noga”

Producenten till The O´Reilly Factor säger nu till nyhetsbyrån AP att Bildt rekommenderades av människor som man kontaktade innan programmet gjordes medan man sökte olika gäster till showen.

– Efter en förintervju med honom och kontroll av hans cv, kom vi överens om att han skulle vara en bra gäst med tanke på det aktuella ämnet för kvällens show, säger producent David Tabacoff i ett uttalande.

När Dagens Nyheter sökte information om Bildt på UD och inom Försvarsmakten kände ingen till honom.

– Han är på intet sätt känd i Sverige och har aldrig deltagit i den svenska debatten, skriver professor Robert Egnell på Försvarshögskolan i ett mejl till AP.

Nytt inslag planerat

Nils Bildt hette enligt Dagens Nyheter tidigare Nils Tolling. Han utvandrade från Sverige 1994 och bytte efternamn till Bildt 2003.

Han har kopplingar till konsultverksamhet inom geopolitik och säkerhet för ett företag med säte i Washington, Bryssel och Tokyo, enligt företagets hemsida. Själv kommenterar han per e-post till DN att han är en USA-baserad oberoende analytiker, och att Fox News valt den titel man presenterat honom under.

Problemet är inte den förvirring som uppstått på grund av showen, utan den svenska obenägenheten att diskutera sociala problem, tillägger Nils Bildt i mejlet.

Ett nytt inslag med Nils Bildt är planerat i Fox News O'Reilly-show på måndag.

Läs mer: Svenska Institutet nedringt efter Trumps Sverigeutspel

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Trumps utspel om Sverige

Mer i ämnet